“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Kad je u pitanju omiljeno ljetno osvježenje, mnogi će posegnuti za lubenicom. Međutim, većina svakim sočnim grizom ne unosi ono što bi trebala.
Prvo, kažu stručnjaci, bijeli dio uz koru je jestiv pa je prava šteta bacati ga. No tek se u sjemenkama koje rijetki jedu nalazi ono što organizam traži.
”Sjemenke lubenice imaju gotovo sve hranjive sastojke kojih se možete sjetiti: proteine, zdrave masti, vitamine i minerale”, kaže dijetetičarka Elizabeth Somer.
”Zašto bacati nešto što je odlično za zdravlje, a može biti i odličnog okusa?” kaže i pojašnjava kako su sjemenke lubenice bogate vitaminom E, a mogu biti i odlična dekoracija za neka druga jela kojima će dati hrskavost.
Ako nemate želju pojesti sjemenke uz lubenicu, Somer je otkrila recept kako ih pripremiti i pohraniti za neka druga jela koja će tako postati zdravija i izgledati zanimljivije.
Osim sjemenki lubenice trebat će vam maslinovo ulje, žlica maslaca i začini poput papra, kumina, crvene paprike i drugih koje sami odaberete.
Sjemenke lubenice natopite dva sata u slanoj vodi. Sjemenke procijedite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Sjemenke stavite u vatrostalnu posudu, dodajte malo maslinovog ulja, posipajte mješavinom začina i ubacite maslac narezan na sitnije komadiće. Stavite u pećnicu na oko 40 minuta pa pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite još 15-ak minuta dok sjemenke ne postanu hrskave.
Izvadite posudu iz pećnice, sjemenke stavite na papirnati ručnik koji će upiti višak masti i pričekajte da se dobro ohlade. Pohranite ih u dobro zatvorenu posudu koju ćete držati u hladnjaku.
IZVOR: INDEX.HR