1. Poriluk, crvenu papriku i tikvicu očistiti i narezati na kockice, a šunkericu također narezati na kockice.
2. Mrkvu i trapist krupno naribati, a pelate izmiksati.
3. Na malo ulja popržiti poriluk, a zatim dodati mrkvu i papriku te i njih kratko popržiti. Potom dodati tikvice i popeći ih dok ne omekšaju.
4. Zatim dodati šunkericu i pelate pa začiniti po želji. Nastaviti s pirjanjem na umjerenoj temperaturi dok višak tekućine ne ispari.
5. Posebno otopiti margarin te dodati brašno i kratko popeći. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati polovinu trapista i začine po želji.
6. Tjesteninu u obliku školjkica kratko prokuhati u proključaloj vodi. Kad omekša, ocijediti.
7. Pripremljenim nadjevom napuniti tjesteninu.
8. U vatrostalnu posudu uliti sok od rajčica, a zatim poslagati punjene školjkice, preliti ih bešamelom i posipati preostalim sirom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.