Školjkice punjene povrćem i šunkom

by | 10 prosinca, 2013

Sastojci:

  • 200 g tjestenine u obliku školjkica za punjenje
  • 200 g šunkerice
  • 1/2 poriluka
  • 250 g pelata od rajčica
  • 2 mrkve
  • sol
  • 1 manja mlada tikvica
  • 1/2 crvene paprike
  • 150 g sira trapista
  • 2 dl soka od rajčica
  • 5 dl mlijeka
  • ulje
  • 40 g margarina
  • 2 žlice brašna

Priprema:

1. Poriluk, crvenu papriku i tikvicu očistiti i narezati na kockice, a šunkericu također narezati na kockice.
2. Mrkvu i trapist krupno naribati, a pelate izmiksati.
3. Na malo ulja popržiti poriluk, a zatim dodati mrkvu i papriku te i njih kratko popržiti. Potom dodati tikvice i popeći ih dok ne omekšaju.
4. Zatim dodati šunkericu i pelate pa začiniti po želji. Nastaviti s pirjanjem na umjerenoj temperaturi dok višak tekućine ne ispari.
5. Posebno otopiti margarin te dodati brašno i kratko popeći. Postepeno dolijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati polovinu trapista i začine po želji.
6. Tjesteninu u obliku školjkica kratko prokuhati u proključaloj vodi. Kad omekša, ocijediti.
7. Pripremljenim nadjevom napuniti tjesteninu.
8. U vatrostalnu posudu uliti sok od rajčica, a zatim poslagati punjene školjkice, preliti ih bešamelom i posipati preostalim sirom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana