Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Sezona jagoda je počela, a nema ukusnije poslastice od sladoleda od jagoda. Donosimo vam dva fenomenalna recepta!
Ukusna poslastica prikladna za cijelu obitelj, za masne ili posne dane. Jesu li jagode zdravo voće? Jagode su pune vitamina C, koji je ključan za zdravlje imunološkog sustava i važan je antioksidans.
Također sadrže mangan, potreban za mnoge tjelesne funkcije, i folat, vitamin B koji je neophodan za trudnice i odrasle. Jagode su niskokalorične, što ih čini izvrsnima za osobe koje žele kontrolirati svoju težinu. No, budući da su bogate fruktozom, treba ih jesti u manjim količinama.
Jagode na 100 grama sadrže:
Kalorije: 32
Voda: 91 %
Proteini: 0,7 grama
Ugljikohidrati: 7,7 grama
Vlakna: 2 grama
Vitamin C: 89 % dnevne vrijednosti
Mangan: 25 % dnevne vrijednosti
600 g svježih jagoda
2 dl vode
Žličica ekstrakta vanilije
100 g šećera
Sok od pola limuna
Priprema:
U blenderu usitniti jagode dok se ne dobije fini pire. U malom loncu pomiješati vodu, limunov sok, vaniliju i šećer te zagrijavati dok se šećer ne otopi. Dobiveni sirup treba se ohladiti te ga potom pomiješati s izmiksanim pireom od jagoda. Uliti u posudu za zamrzavanje te ostaviti u zamrzivaču najmanje dva sata. Izvaditi i vratiti u blender da se smjesa dodatno usitni i pomiješa sa zrakom. Ponovno staviti u zamrzivač i ostaviti najmanje dva sata. Poslužiti u čašama i ukrasiti jagodama.
500 g svježih jagoda
2 vrećice vanilin šećera
4 žlice soka od naranče
2-3 žlice bagremovog meda
250 ml rižinog mlijeka
Priprema:
Oprane jagode narezati na četvrtine te pomiješajte s vanilin šećerom i sokom od naranče. Samljeti u blenderu, a potom dodati med i rižino biljno mlijeko. Dobro promiješati i staviti u posudu za zamrzavanje. Staviti sladoled u zamrzivač na 4-5 sati.
Foto: Irina Taskova iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels