Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Za koru:
Za kremu:
Za ukrašavanje:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 6 žlica šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Zatim dodati brašno i polako promiješati.
2. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 175 ºC dok ne porumeni.
3. Pečenu koru, dok je još topla, preliti hladnim mlijekom i ostaviti da nabubri.
Krema:
1. Pomiješati sa 6 žlica šećera i kuhati na pari miješajući sve dok se ne zgusne. Potom ostaviti da se ohladi pa dodati margarin i umutiti mikserom. Dobivenu smjesu podijeliti na 2 dijela.
2. U manju posudu uliti 2,5 dl mlijeka, dodati 3 žlice šećera i kuhati dok ne proključa. Posebno umutiti 0,5 dl mlijeka s pudingom od vanilije pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. U ohlađeni puding dodati pola kreme od žumanjaka i umutiti mikserom.
3. Posebno u drugu posudu uliti 2,5 dl mlijeka dodati jednu žlicu šećera, i kuhati dok ne proključa. Puding od čokolade razmutiti sa 0,5 dl mlijeka pa dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. U topao puding dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi. U dobivenu smjesu dodati drugu polovinu kreme od žumanjaka i umutiti mikserom.
4. Ohlađenu koru premazati kremom od vanilije, potom nanijeti kremu od čokolade i na kraju ukrasiti šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana