Leblebija, slanutak, ceci, naut i slani grah imena su u narodu za ovu mahunarku izuzetne nutritivne vrijednosti. Upotrebljava se još od drevnih vremena o čemu svjedoče arheološki artefakti s ostacima ove biljke. Ima višenamjensku ulogu u kulinarstvu: može se koristiti kao varivo, od njega se radi krušno brašno, dok, kada se ispeče, može biti ljekovita grickalica. Korijen je pustio i na Balkanu, gdje se najviše uzgaja u Makedoniji i Dalmaciji.
Ne razlikuje se puno od ostalih mahunarki: sadrži do 23% bjelančevina, 58% ugljikohidrata i oko 5% biljnog ulja. Bogatiji je željezom od mesa, a pritom se ovaj mineral ne gubi kuhanjem.
U arapskim drevnim spisima, slanutak se spominje kao moćan afrodizijak: muškarac bi prije spavanja pio napitak koji se sastoji od meda, zgnječenog češnjaka, smrvljenog slanutka i vode.
Ova mahunarka sadrži puno biljnih vlakana koja su zaslužna za snižavanje kolesterola. Slanutak ima još jedno korisno svojstvo: izbacuju iz organizma sulfate, štetne spojeve koja se koriste kao konzervansi u preradi hrane.
Slanutak je prirodan izvor kalcija, bakra i magnezija koji, prema novim znanstvenim istraživanjima, ima vrlo važnu ulogu u povezivanju kalcija za kosti. To upućuje na činjenicu da se osteoporoza javlja ne zbog nedostatka kalcija, već uslijed deficita magnezija. Osim toga, ovaj mineral sudjeluje u reguliranju srčanog ritma i snižavanju razine kolesterola i vrlo je važan za trudnice jer smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prijevremenog porođaja.
Salata od slanutka
Sastojci:
250 g kuhanog i ohlađenog slanutka
100 g svježe zelene paprike
200 g cherry rajčice
100 g krastavca
1 ljuta papričica
sol
papar
1 žlica ulja od bundeve
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice aceto balsamica
Priprema: Papriku, krastavac, cherry rajčice i ljutu papričicu sitno nasjeckati i staviti u posudu. Dodati ohlađenu leblebiju, posoliti, popapriti, preliti maslinovim i bundevinim uljem i balsamicom, promiješati i servirati na tanjur.