Valentinovo je pred vratima, a vi još nemate ništa spremno? Zašto ne biste ove godine napravili nešto drukčije i pripremili voljenoj osobi slatki desert?
Tradicionalno, ovaj dan često obiluje slatkim poslasticama poput čokolada, kolača i kolačića. Međutim, sve veći broj ljudi okreće se zdravijim i ekološki osviještenim načinima prehrane, uključujući i vegansku prehranu. Upravo u tom duhu pronašli smo tri fantastična i brzinska recepta koja ne iziskuju puno vremena za pripremu, a okusom su fenomenalni.
Uz to, možda poželite baš ove recepte spremati zajedno ili jednostavno uživati u njima dok gledate film koji ste naumili za tu večer.
Brzinski slatki recepti koje pripremamo za Valentinovo
Kuglice od datulja i orašastih plodova
Sastojci:
1 šalica mekanih datulja (bez koštica)
1/2 šalice orašastih plodova po izboru (bademi, lješnjaci, orasi)
2 žlice kakaa u prahu
Prstohvat soli
Kokosovo brašno ili mljeveni orašasti plodovi za valjanje (opcionalno)
Upute:
Stavite datulje, orašaste plodove, kakao u prahu i sol u blender. Miksajte dok smjesa ne postane ljepljiva i kompaktna. Oblikujte smjesu u male kuglice. Po želji, valjajte kuglice u kokosovo brašno ili mljevene orašaste plodove. Stavite kuglice u hladnjak da se stegnu prije posluživanja.
Kuglice od kokosa i limuna
Sastojci:
1 1/2 šalice kokosovog brašna
1/4 šalice agavinog sirupa (ili drugog tekućeg zaslađivača)
1/4 šalice kokosovog ulja (rastopljenog)
Sok i naribana korica od 1 limuna
Prstohvat soli
Upute:
Pomiješajte kokosovo brašno, agavin sirup, rastopljeno kokosovo ulje, sok i naribanu koricu limuna te prstohvat soli u zdjeli dok se sve dobro ne spoji. Oblikujte smjesu u male kuglice i stavite ih na lim obložen papirom za pečenje. Ostavite kuglice u hladnjaku 15-20 minuta da se stegnu prije posluživanja.
1 šalica brašna (po želji može biti pšenično, heljdino ili kokosovo)
1/2 šalice smeđeg šećera
1/4 šalice kakaa u prahu
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1/3 šalice biljnog mlijeka
1/3 šalice rastopljenog kokosovog ulja
1 žlica jabučnog octa
1 žličica ekstrakta vanilije
Upute:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer, kakao, sodu bikarbonu i sol. Dodajte biljno mlijeko, rastopljeno kokosovo ulje, jabučni ocat i ekstrakt vanilije u suhe sastojke. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne spoje. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup.
Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok rubovi kolača ne budu čvrsti. Ostavite da se kolač ohladi prije rezanja i posluživanja.