
Zaštitite imunitet i iskoristite sirove brusnice za ove preukusne i zdrave napitke
Iako su kod nas najčešće dostupne sušene brusnice ili čak smrznute, ponekad imamo sreće naletjeti na sirove brusnice. Ove crvene bobice kiselkastog...
Juha koja je zapravo glavno jelo, punog okusa, energična iznutra, prilično intenzivna izvana. Spoj gljiva i tofua s kokosovim mlijekom ne ostavlja nikoga gladnim posebno uz zaigranost slatkoće, kiselosti i ljutine u ovom jelu.
Ovim je riječima Matei Negovetić, autor bloga Plant-based Full of Taste opisao slatko-ljutu curry juhu s gljivama i tofuom, za koju imamo osjećaj da bi nam mogla postati jedan od jesenskih favorita. Recept pronađite u nastavku!
Sastojci (za 4 osobe):
500 g šampinjona
500 g batata
250 g portobello gljiva
4 mrkve
2 glavice luka
1 rog paprika
400 ml kokosovog mlijeka
400 g pelata
100 ml povrtnog temeljca
400 g dimljenog tofua
50 ml bijelog vina
sok jednog limuna
začini: sol, šećer, curry, chili, crvena paprika, umak od soje, teriyaki umak, aceto balsamico, maslinovo ulje
Recept:
1. Batat ogulite i narežite na kockice. Portobello gljive narežite na tanke ploške. Batat začinite sa soli, curryjem i maslinovim uljem. Portobello gljive začinite sa soli, umakom od soje i teriyaki umakom. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Na polovicu protvana stavite batat, a na drugu polovicu poslažite ploške gljiva. Pecite u pećnici 20-ak minuta.
2. Tofu izvadite iz pakiranja i zamotajte ga u papirnati ručnik te ga pokrijte nečim teškim kako bi se ocijedio višak vode. Narežite ga na manje kockice i marinirajte ga u umaku od soje, curryju, chilliju i acetu balsamicu barem 20-ak minuta.
3. Nasjeckajte luk na sitne kockice, mrkvu na veće komade, a šampinjone na ploške. Rog papriku i pelate narežite na manje komade. U zagrijanu tavu na maslinovo ulje stavite pržiti luk, dodajte soli i na nižoj temperaturi pržite nekoliko minuta. Zatim dodajte mrkvu i papriku. Još dodatno posolite i nastavite pirjati 10-ak minuta uz povremeno miješanje. Nakon 10 minuta, ubacite šampinjone, posolite i pirjajte nekoliko minuta. Začinite s curryjem, chillijem i crvenom paprikom i podlijte s bijelim vinom.
4. Izvadite batat iz pećnice i portobello gljive. Kad je vino isparilo, u tavu s povrćem dodajte batat, a gljive ostavite sa strane. U tavu s povrćem dodajte kokosovo mlijeko, pelate zajedno sa umakom i povrtni temeljac. Podlijte još vodom dok svo povrće ne bude prekriveno s vodom. Dodajte sok limuna, dvije žlice aceta balsamica, tri žlice soja sosa i na nižoj temperaturi kuhajte 20-ak minuta, uz povremeno miješanje.
5. Tofu stavite peći na tavu i pecite ga nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postane hrskav. Tijekom pečenja, dodajte žlicu aceta balsamica i pola žlice šećera kako bi dobili slatko kiselu notu kod tofua.
6. Prilikom posluživanja, u tanjur stavite juhu, a na vrh poslažite pečene kockice tofua i pečene ploške portobello gljiva.