Plant-based Full of Taste: Slatko-ljuta curry juha koja nikoga neće ostaviti gladnim

by | 12 rujna, 2020

Juha koja je zapravo glavno jelo, punog okusa, energična iznutra, prilično intenzivna izvana. Spoj gljiva i tofua s kokosovim mlijekom ne ostavlja nikoga gladnim posebno uz zaigranost slatkoće, kiselosti i ljutine u ovom jelu.

Ovim je riječima Matei Negovetić, autor bloga Plant-based Full of Taste opisao slatko-ljutu curry juhu s gljivama i tofuom, za koju imamo osjećaj da bi nam mogla postati jedan od jesenskih favorita. Recept pronađite u nastavku!

Sastojci (za 4 osobe):
500 g šampinjona
500 g batata
250 g portobello gljiva
4 mrkve
2 glavice luka
1 rog paprika
400 ml kokosovog mlijeka
400 g pelata
100 ml povrtnog temeljca
400 g dimljenog tofua
50 ml bijelog vina
sok jednog limuna
začini: sol, šećer, curry, chili, crvena paprika, umak od soje, teriyaki umak, aceto balsamico, maslinovo ulje

Recept:
1. Batat ogulite i narežite na kockice. Portobello gljive narežite na tanke ploške. Batat začinite sa soli, curryjem i maslinovim uljem. Portobello gljive začinite sa soli, umakom od soje i teriyaki umakom. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Na polovicu protvana stavite batat, a na drugu polovicu poslažite ploške gljiva. Pecite u pećnici 20-ak minuta.

2. Tofu izvadite iz pakiranja i zamotajte ga u papirnati ručnik te ga pokrijte nečim teškim kako bi se ocijedio višak vode. Narežite ga na manje kockice i marinirajte ga u umaku od soje, curryju, chilliju i acetu balsamicu barem 20-ak minuta.

3. Nasjeckajte luk na sitne kockice, mrkvu na veće komade, a šampinjone na ploške. Rog papriku i pelate narežite na manje komade. U zagrijanu tavu na maslinovo ulje stavite pržiti luk, dodajte soli i na nižoj temperaturi pržite nekoliko minuta. Zatim dodajte mrkvu i papriku. Još dodatno posolite i nastavite pirjati 10-ak minuta uz povremeno miješanje. Nakon 10 minuta, ubacite šampinjone, posolite i pirjajte nekoliko minuta. Začinite s curryjem, chillijem i crvenom paprikom i podlijte s bijelim vinom.

4. Izvadite batat iz pećnice i portobello gljive. Kad je vino isparilo, u tavu s povrćem dodajte batat, a gljive ostavite sa strane. U tavu s povrćem dodajte kokosovo mlijeko, pelate zajedno sa umakom i povrtni temeljac. Podlijte još vodom dok svo povrće ne bude prekriveno s vodom. Dodajte sok limuna, dvije žlice aceta balsamica, tri žlice soja sosa i na nižoj temperaturi kuhajte 20-ak minuta, uz povremeno miješanje.

5. Tofu stavite peći na tavu i pecite ga nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postane hrskav. Tijekom pečenja, dodajte žlicu aceta balsamica i pola žlice šećera kako bi dobili slatko kiselu notu kod tofua.

6. Prilikom posluživanja, u tanjur stavite juhu, a na vrh poslažite pečene kockice tofua i pečene ploške portobello gljiva.

Foto: Plant-based Full of Taste