Naukusnija čokoladna torta s dva sastojka, od kojih je jedan super zdrav!
Stara izreka kaže da je jedna jabuka na dan dovoljna da odgodimo posjet doktoru no što ako je možemo pojesti unutar čokoladne torte? Ako ste uvijek...
Prekrasna priroda, bogata povijest, divni domaćini, obilje vinskih doživljaja ali i zalogaja koji se jedu samo na ovom dijelu Hrvatske – sve je to ukratko razlog zašto sve više ljudi posjećuje Virovitičko-podravsku županiju.
Rujan je tradicionalno u znaku manifestacije Slavonija i Podravina Wine not?! koja otkrivene ali i još uvijek skrivene bisere pretvara u mjesta jedinstvenog eno-gastro doživljaja.
”S manifestacijom smo počeli bojažljivo, u vrijeme korone u želji da našu županiju učinimo prepoznatljivijom na vinskoj karti Hrvatske. A već je prva godina nadmašila sva naša očekivanja. I od tada se svake godine u našoj županiji s nestrpljenjem iščekuje rujan koji je postao tradicionalno vinski mjesec.
Uz to, četvrto izdanje dobilo je prošireni naziv Festival vina i zalogaja jer želimo uz odlična vina naglasiti i komponentu vrhunskih delicija u Slavoniji i Podravini. Uz nas organizatori festivala su lokalne turističke zajednice gradova Virovitice i Orahovice, općine Pitomača i Suhopolje, područja Vrata Papuka i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. S njima iz godine u godinu razvijamo program ovog festivala. I zahvaljujem im na uspješnoj suradnji” – rekla je Martina Jakelić, direktorica TZ Virovitičko-podravske županije.
Na 4. izdanju Festivala vina i zalogaja Slavonija i Podravina, Wine not?! predstavili su se brojni vinari, restorani, tvrtke ali i OPG-ovi čije su se vinske kapljice i izdašni zalogaji sljubljivali na poseban način.
Iako manifestacija traje kroz četiri vikenda, najposjećeniji i usudili bismo se reći najpopularniji, svakako je treći vikend. Petak je rezerviran za Vinski party u plemićkom perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča u Noskovcima, koji je uvijek posebno zanimljiv jer ravnateljica ovog centra Tatjana Arnold Sabo posjetiteljima u pauzi kušanja vinskih kapljica pripremi zanimljiv, interaktivan razgled centra.
Ove godine je sve bilo u znaku noviteta -Sferu. Subota je već tradicionalno u znaku Wine&run vinskog maratona koji se već četvrtu godinu održava u Orahovici. I jedan i drugi event privukao je brojne posjetitelje iz Hrvatske ali i Slovenije, a kroz vinsku priču taj je vikend sve okupljene vodila vinska enologinja Ivana Nemet.
U ljetnikovcu grofa Draškovića, na kojem se danas nalazi Posjetiteljski centar Dravska priča fokus je stavljen na vinsku sortu graševina, najrasprostranjeniju sortu u Hrvatskoj (svaki peti posađen trs jest graševina) i najtraženije vino u kontinentalnoj Hrvatskoj. Uvertiru u ovo posebno večer napravio je Goran Koši, odnosno „grof Drašković“, koji je u svoj bivši ljetnikovac stigao kako bi mogao malo uživati u babljem ljetu, ali i kušati odličnu graševinu.
Nespretno držeći vinsku čašu riječ je prepustio enologinji Ivani Nemet, koju još zovu i „šaptačica vinima“. Ona ga je odmah, kao i sve prisutne najprije podučila kako se treba držati vinska čaša (za nožicu ili stalak) te kako se kuša vino: vidom, njuhom, a potom i okusom.
Najprije se točila Graševina Premium 2023. vinarije PP Orahovica, žuto zelene boje i izražene aromatike, kako se i traži od vina ove sorte – po zelenoj jabuci. Svi su se složili da je vino ugodnih kiselina i svježina s gorkastim završetkom, što je isto karakteristika kvalitetne graševine.
„Ovoga puta imamo malo izmiješanu vertikalu graševine“, kazala je Ivana Nemet i nastavila: „Naime, kušat ćemo tri graševine od tri proizvođača, ali bitno je i naglasiti da na okus graševine itekako djeluje terroir. Godine berbe su različite ali zbog sadržaja sladora, preskočit ćemo jednu godinu, a nakon drugog vina, vratit ćemo se u 2022. godinu. Stoga, nakon graševine iz PP Orahovice, kušat ćemo graševinu Anđeo s greškom vinarije Apolitico (2021.) koja je prošle godine osvojila broncu na najpoznatijem ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards“.
U čašama se našlo prilično gusto vino, a Ivana Nemet je objasnila da se radila ručna selekcija grožđa, te da je vino 20 dana nježno macerirano u amfori, a potom godinu dana odležano u barrique hrastovim bačvama. Meko, ugodno suho vino sa slasnim završetkom i mekim taninima oduševilo je prisutne, a prvi dojam duhanske note u ustima zamijenio je ugodan okus vanilije koji se razvio zbog utjecaja drveta u kojem je njegovano.
Na kraju, poslužena je Graševina izborna berba u 2022 iz podruma Vineda. Riječ je o polusuhom predikatnom vinu, koje je jako teško proizvesti. Uz graševinu su se odlično sljubili tradicionalni slavonski zalogaji koje je poslužio restoran imanja Višnjica. S tradicionalnih plata gosti su posebno hvalili čvarkuše, kulen, kobasice ali i dvije vrste čvaraka.
U subotu 21.9. svi su putevi vodili u Orahovicu. Pitoreskno mjesto u podnožju Papuka bilo je domaćin već tradicionalnog vinskog maratona Wine&run koje je s godinama steklo toliku popularnost da ga posjećuju ljubitelji vina i slavonske gostoljubivosti iz cijele Hrvatske ali i susjedstva. Među 120 okupljenih, koji su tempo odabrali sami, više šetali i uživali, manje trčali, na ovom maratonu bile su ekipe iz Samobora, Like, Brežica…
“Sretna sam da je upravo Orahovica domaćin ovog maratona jer naši vinogradi imaju što i pokazati” – rekla je Lana Jurkin direktorica TZ Orahovica i pozvala sve okupljene da se upute autobusom na start ove vinske manifestacije. A ruta je svake godine ista i upravo ona je zaslužna da se o ovom maratonu priča mjesecima ali i pazi da se na vrijeme kupe karte.
Wine&Run tradicionalno započinje okupljanjem u Kušaoni vina u obnovljenoj Staroj ložioni, nekadašnjoj stanici na Gutmanovoj pruzi. Na ovom se mjestu uzimaju tobolci s čašama, pije putna rakijica i kreće u prirodu. Organiziranim prijevozom sudionici dolaze na start maratona u blizini kojeg je čuveni vinogradarski položaj Jezerac kojem je domaćin PP Orahovica. Zasvirali su tamburaši, stigla je okrjepa u obliku sendviča s ribljom paštetom ali i suhim šaranom, a sve okupljene je pozdravila enologinja Ivana Nemet.
“Nalazimo se na Jezercu, lokalitetu gdje uspijeva vrhunski Silvanac zeleni, gdje vinogradima nema kraja, gdje se uvijek okuplja i slavi kad je vino u pitanju” – rekla je, a svim okupljenima su se u čašama našle tri vinske kreacije, Silvanac zeleni premium i dvije iz linije Martin Albus – Martin Albus Rose i Martin Albus Pinot Sivi. laganom šetnjom kroz vinograde i šumske puteljke svi ‘maratonci’ su krenuli prema drugoj vinariji.
Kako bi put bio laganiji i zabavniji u kočijama ali i vinogradima orila se pjesma i zvuk tambure. Druga stranica bila je Vinarija Patkoš na čijim su se stolu našli tipični slavonski snackovi – kulen, kobasice, sirevi, pogačice, orahnjača… U čašama je bila Graševina 2023. i Frankovka 2020. Oduševljenje svih prisutnih izazvala je Ergela Team 40 Stable prekrasno imanje u vlasništvu Kristine i Ivice Zupca na kojem se nalazi ergela gdje se rađa i odrasta posebna vrsta konja za preponsko jahanje.
Dok su svi okupljeni razgledali imanje ali i čuli impozantnu priču o mladim ljudima koji žive u Americi (Ivica Zubac je NBA košarkaš) i ulažu u kraj iz kojeg potječu na imanju se predstavila Destilerije Fructus u vlasništvu obitelji Kostelac. Zvijezda su bili ginovi Mountain Creek. Vinarija Matković bila je zadnja vinarija u prirodi, a u prezentaciji je sudjelovala cijela obitelj – tata Josip, kćer Ivana, sin Ivan. Poznati po vinogradima u kojima je 60 % nasada frankovke, a 40 % crni pinot i cabernet franc, na ovom su se maratonu predstavili poslužujući Rose i Cabernet Franc. Maraton je završio tamo gdje je i počeo – u Staroj ložioni s domjenkom nakon kojeg je TS Čokanj rasplesao sve okupljene.
Manifestacija ‘Slavonija i Podravina’ wine not traje četiri tjedna, a u tom je periodu predstavljena šarolika ponuda vinskih kapljica, zalogaja ali i doživljaja kojima ova županija obiluje. Pred svim zaljubljenicima u vinsku kapljicu ovog kraja dobra vijest- manifestacija završava u subotu, 28. rujna, eventom Virovitica Wine & Art. Spoj vinske i likovne umjetnosti dogodit će se u Gradskom parku ispred dvorca Pejačević koji će samo dodatno potvrditi činjenicu kako su Slavonija i Podravina, između ostalog i atraktivna butik vinska destinacija.
Tekst: Alma Premerl Zoko Foto: Nikola Zoko