Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Šljive su plod koji je ne samo ukusan i raznolik u svom okusu već je i bogat hranjivim tvarima koje pružaju brojne prednosti za ljudsko zdravlje.
Postoji više od 2000 različitih sorti šljiva, koje se razlikuju po boji, veličini, okusu i teksturi.
Šljive su niskokalorično voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima.
U 100 grama svježih šljiva nalazi se otprilike 46 kalorija, 0,7 grama proteina, 11,4 grama ugljikohidrata i 1,4 grama vlakana. Također su izvor vitamina C, vitamin K i vitamin A te minerala poput kalija i bakra.
Osim toga, šljive su poznate po svojoj visokoj antioksidativnoj aktivnosti, koja pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i štiti stanice od oštećenja.
Njihova nutritivna vrijednost, antioksidativna svojstva i brojne zdravstvene prednosti čine ih ne samo ukusnim voćem već i važnim dijelom uravnotežene prehrane.
Pročitajte: Šest vrsta sezonskog voća kojem se veselimo u rujnu
Prema studiji iz 2010., sudionici koji su pili sok od suhih šljiva i jeli suhe šljive imali su niži krvni tlak od kontrolne skupine bez suhih šljiva.
Vlakna prisutna u šljivama potiču redovitu probavu, olakšavajući prolazak hrane kroz crijeva i sprječavajući zatvor.
Vlakna i fitonutrijenti u šljivama mogu pomoći u stabilizaciji razine glukoze u krvi, čime su korisne za osobe s dijabetesom.
Prema zdravstvenim stručnjacima, nizak glikemijski indeks koji se nalazi u šljivama može pomoći u kontroli razine glukoze u krvi, što dovodi do manjeg rizika od dijabetesa tipa 2.
Vitamin K prisutan u šljivama igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, potičući mineralizaciju kostiju.
Prema studiji koju su proveli Oklahoma State i Florida State Universities Research, ispitanici koji su jeli suhe šljive i uzimali dodatke vitamina D i kalcija značajno su poboljšali gustoću kostiju u kralježnici i podlakticama od skupine koja je konzumirala sušene jabuke i uzimala iste dodatke.
Vitamin C podržava proizvodnju kolagena, važnog proteina za zdravlje kože.
S 30 kalorija, mala šljiva nije samo izvrstan međuobrok, već pomaže i utažiti želju za slatkim. To znači da šljive mogu biti idealne za one koji su na dijeti ili žele smanjiti unos kalorija.
Pročitajte: Stručnjaci preporučuju upravo ovo voće kao odlično za snižavanje razine kolesterola
Foto: Pexels, brebca iStock / Getty Images Plus via Getty Images, ChamilleWhite iStock / Getty Images Plus via Getty Images