Smanjite unos šećera

by | 12 travnja, 2013

U cilju oslobađanja suvišnih kilograma i poboljšanja zdravlja, mnoge žene, kada žele izbaciti šećer iz prehrane, obično se odreknu kolača, čokolada i drugih slatkiša. Šećer se nalazi u mnogim drugim namirnicama o kojima često ni ne razmišljate, te ni suvišni kilogrami ne nestaju tako lako. Saznajte u kojim se to još namirnicama krije “slatki neprijatelj”.

1. Kečap

Čuli ste da je majoneza visokokalorična, pa na sendvič stavljate puno kečapa? Usporite, jer kečap, osim što ima puno soli, sadrži i šećer.

2. Voda s okusom

Voda s okusom možda ne sadrži puno kalorija, ali zato ima šećera kao i mnogi drugi sokovi. Ako želite smršavjeti, radije u običnu vodu stavite nekoliko kapljica limuna, naranče ili limete.

3. Shakeovi

U većini sokova i shakeova koje kupujemo u dućanima nalazi se velika količina šećera. I tu nije riječ o žličici šećera, već o količini koja se nalazi u dvije kugle sladoleda. Zbog toga je najbolje da ove napitke radite sami od svježeg voća i bez dodatnih zaslađivača.

4. Pahuljice

Mnoge žene za doručak jedu pahuljice jer je to lagan i niskokaloričan obrok. Ipak, zbog količine šećera koje sadrže, bilo bi bolje da ih konzumirate povremeno, a u svoj doručak uključite sendvič s puretinom, salatu, kuhana jaja, ili voće.

5. Povrće iz konzerve

Konzervirana hrana obično sadrži umjetne zaslađivače. Zato sljedeći put prije nego što kupite “zdrav obrok”, pročitajte deklaraciju i provjerite koliko je ta namirnica zaista zdrava.

6. Pločice

Pločice često izgledaju kao zdrava alternativa za omiljenu čokoladicu, ali zapravo imaju samo malo manje šećera nego “pravi” slatkiši. Ipak, često sadrže vlakna, jezgraste plodove i suho voće, te i jesu zdravije od čokoladica, ali ako izbjegavate šećer – izbjegavajte i njih.

7. Dresing za salate

Kada jedete salatu, volite je preliti “zdravim” dresingom? Imajte na umu da ti nadjevi obično obiluju solju i šećerom, te omiljenu salatu radije prelijte jogurtom, ili kombinacijom octa i ulja.

Tekst: Life Content
Izvor: Index.hr

Tagovi: