Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Iako je ljetno voće, smokve u raznim oblicima možete pronaći i danas u trgovačkim centrima (pristigle iz toplijih krajeva) kako biste se prisjetili tog okusa ljeta za kojim zimi svi toliko žudimo.
Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Sočna i slatka smokva jedna je od prvih voćki u kojima su naši drevni preci uživali. Na Bliskom istoku pronađeni su ostaci smokava starih više od 11.000 godina. Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu prije pšenice, ječma i mahunarki. Budući da ima nisku kalorijsku vrijednost, odličan je slatki dodatak i onima koji paze na prehranu, a sadrži i topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine. Također, obiluju antioksidansima kao što su beta-karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina. Ujedno, istraživanja ukazuju na to da klorogenska kiselina uravnotežuje razinu glukoze u krvi. Smokve, kao i druge namirnice bogate vlaknima, pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine. U nastavku vam donosimo nekoliko slatkih i slanih jela u kojima smokve imaju glavnu ulogu.
Torta od svježih smokava i sira
Sastojci:
6 bjelanjaka
110 g šećera
200 g mljevenih badema
60 g šećera u prahu
50 g brašna
Krema
500 mascarpone sira
200 ml vrhnja
110 g meda
3 žumanjka
60 ml amaretto likera
Ukrašavanje
12 smokava
125 g malina
1 žlica amaretto likera
med
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 °C. Namastite i pobrašnite tri kalupa za tortu promjera 18 cm. Istucite bjelanjke, dodajte šećer i dobro izmiješajte. Dodajte šećer u prahu, mljevene bademe i brašno. Dobro izmiješajte, podijelite u tri kalupa za tortu i pecite 15 minuta. Žumanjke i med miješajte na pari oko osam minuta, a zatim miksajte dok se ne ohlade. Izmiješajte amaretto i mascarpone te dodajte ohlađene žumanjke. Prvi biskvit namažite kremom i na njega stavite drugi biskvit. Nanesite ravnomjerno kremu i stavite treći biskvit. Cijeli kolač premažite kremom i stavite u zamrzivač na najmanje osam sati. Prije posluživanja izvadite tortu iz zamrzivača i stavite u hladnjak. Operite voće i izrežite smokve na četvrtine. Prelijte voće likerom i ostavite da odstoji 15 minuta. Rasporedite voće na vrhu, stavite malo meda i poslužite.
Okruglice od kozjega sira sa smokvama
Sastojci:
20 dag kozjeg sira
1/4 šalice nasjeckanog vlasca
1/2 šalice brašna
1 jaje
1 šalica mrvica kruha
8 zrelih smokava
bosiljak lišće
1/2 šalice balzamičnog octa
Priprema:
Pomiješajte sir s vlascem i podijelite na 12 dijelova. Od svakog dijela oblikujte loptice. Postavite tri zdjele. Jedna s brašnom, jedna s umućenim jajetom i jedna s krušnim mrvicama. Uvaljajte loptice u brašno, zatim u jaja te potom u mrvice. Stavite u hladnjak na oko 30 minuta. Kad je rashlađeno, pržite loptice u ulju na 180 °C do zlatnosmeđe boje. Ocijedite na kuhinjskom ubrusu. Kuhajte balzamični ocat u posudi na srednje jakoj temperaturi dok postane poput sirupa. Prerežite smokve napola i složite ih na tanjur. Možete servirati to kako god želite. Stavite balzamični ocat na tanjur prvi, a potom smokve, bosiljak i okruglicu od sira. Uživajte!
Špageti sa smokvama i orasima
Sastojci:
Češnjak
Bijelo vino
Limun
Špinat
Ricotta sir
Orasi
Tjestenina
Smokve
Priprema:
Na maslinovu ulju popržite malo češnjaka, dodajte nekoliko žlica bijelog vina i sok od jednog limuna. Zatim ubacite nekoliko listova svježeg špinata i nekoliko žlica i ricotte. Kratko tostirajte orahe, skuhajte tjesteninu te ubacite u tavu sa špinatom i ricottom. Pirjajte nekoliko minuta, posolite, popaprite i po potrebi zalijte s još malo vina. Nakon nekoliko minuta lagano umiješajte smokve narezane na četvrtine. I još malo ricotte, za sočniji dojam!
Salata sa smokvama
Sastojci:
Rikola
Mozzarella ili salakis
Svježi bosiljak
Maslinovo ulje
Smokve
Pinjoli
Orasi
Priprema:
Osvježite se obrokom koji savršeno spaja jednostavne ljetne okuse. Dodajte svježe smokve salati od rikole, salakisa ili Galbani mozzarelle, svježeg bosiljka i maslinova ulja. Kao i u drugim kombinacijama, eksperimentirajte s krem sirevima, a ubacite i orahe, pinjole, bademe…
Kolač s jogurtom i smokvama
Sastojci:
2 jaja
140 g šećera
125 g maslaca
1 burbon vanilin šećer
200 g grčkog jogurta
1 korica limuna
250 g brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
cimet
mljeveni đumbir
svježih smokava, narezanih na četvrtine
Priprema:
Lagano mikserom istucite jaja sa šećerom pa im dodajte maslac, vanilin šećer, koricu limuna i grčki jogurt. U drugoj zdjeli prosijte brašno pa mu dodajte sol, prašak za pecivo, malo đumbira i cimeta. Zatim pomiješajte suhe i tekuće sastojke. Obložite kalup za pečenje kruha papirom za pečenje i u njega ulijte tijesto. Rasporedite smokve po vrhu, posipajte još malo šećera po želji i pecite 50 min na 180 °C. Provjerite čačkalicom je li kolač gotov i po potrebi pecite još pet do 10 min.
Foto: Unsplash