Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Iako se tradicionalno ovo voće uzgaja u primorskim krajevima naše zemlje, posljednjih godina smokva odlično uspijeva i u kontinentalnim vrtovima…
Svježe ili sušene, smokve se preporučuju za niz zdravstvenih tegoba, kao i za jačanje mentalnih sposobnosti. Zbog bogatstva minerala i grožđanog šećera, suhe su smokve odlična grickalica kod intenzivnih fizičkih napora, kako pišu 24sata.
Danas postoji čak 600 različitih sorti smokava koje uspijevaju u različitim podnebljima. Iako se tradicionalno ovo voće uzgaja u primorskim krajevima naše zemlje, posljednjih godina odlično uspijeva i u kontinentalnim vrtovima, ako je posađena na zaštićenom, južnom položaju.
Najčešće se razmnožava reznicama i povaljenicama jer iz sjemena zna narasti poludivlja smokva zvana glušica. U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa. U nekim se zemljama od mliječnog soka mlade smokve pravi posebna vrsta sira namijenjenog dojiljama koje su ostale bez mlijeka.
Uživanje u svježim i suhim smokvama preporučljivo je onima koji pate od povišenoga kolesterola jer ovo voće obiluje vlaknima. Sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća – osobito je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija.
Sadrži i triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju. Iznimno je bogata magnezijem, mineralom koji štiti organizam od posljedica psihičkog stresa i pravi je melem za živčani sustav. Stoga su smokve vrlo preporučljiva hrana kod napetosti, anksioznosti, depresije i PMS-a. Tijekom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama, koje sadrže 80 posto vode i stoga su manje kalorične.
U suhim smokvama ima više od 50 posto grožđanog šećera, tako da su brzi izvor energije tijekom sportskih aktivnosti kao što je trčanje.
Za njima je ipak korisno posegnuti kod učenja i drugih mentalnih napora jer mozgu osiguravaju lako dostupne hranjive tvari te tako potiču koncentraciju i pamćenje. U alternativnoj medicini, esencija cvjetova smokve rabi se za jačanje pamćenja, kao i kad je potrebno prisjetiti se nekih davnih događaja, primjerice iz djetinjstva. Praktikanti tvrde da takva esencija (koja se dobiva tako da se cvjetovi biljke ostave da stoje na suncu nekoliko sati, u staklenoj posudi, preliveni izvorskom vodom) dovodi u ravnotežu lijevu i desnu polutku mozga, ali i potiče kreativnost.