
Vodič za preživljavanje oluja: kako iz nesretnog događaja izvući sretan zaključak?
Život je pun uspona i padova. I dok možemo uživati u sjajnim danima, neizbježne su teške situacije koje mogu cijeli naš svijet izbaciti iz kolosije...
Priznajemo da ponekad ne možemo odoljeti prekrasnim fotografijama i videotutorijalima koji uključuju recepte za smoothie. Šareno voće, takozvana superhrana poput raznih sjemenki i goji bobica, avokado, whey protein, biljni napici od kokosa i slično samo su neki od sastojaka koji završe u blenderu i pretvore se u zeleni, roza, plavi ili smoothie neke druge boje, ovisno o sastojcima. Smoothie je mnoge inspirirao da nabave svoj primjerak blendera i nađu mu poseban kutak u kuhinji.
Smoothie bi po nutricionističkoj definiciji bio tekući obrok, baš poput mlijeka, koje ubrajamo u tekuću namirnicu zbog samog sastava, odnosno sadržaja makro- i mikronutrijenata. Mnogi su smoothie izabrali kao obrok za početak dana, međuobrok ili ljetno osvježenje, posebice kad se dodaju kockice leda.
Nakon što smo se svi prepoznali barem u jednoj prethodnoj rečenici, vrijedi se malo osvrnuti i na povijest smoothiesa, koji potječe iz 30-ih godina prošlog stoljeća. Smoothie se tada odnosio na kremaste voćne napitke, a svoj začetak ima u SAD-u pojavom prvih blendera. Tijekom 60-ih i 70-ih godina, s jačanjem veganstva i svijesti o zdravoj prehrani, doživljava veliku popularnost, a danas je popularan u cijelom svijetu. Kako potječe iz SAD-a, tako dolazi od engleske riječi “smooth”, što znači gladak ukazujući na teksturu smoothieja.
Iako ga se predstavlja kao obrok koji konzumiraju osobe koje vode računa o zdravlju i fitness životnom stilu, važno je razmotriti njegove prednosti i mane te za koga smoothie jest dobra opcija, a za koga nije. Neke od glavnih prednosti smoothieja svakako su unos povrća i voća te maskiranje okusa određenoj vrsti namirnica koje su zdrave, ali ne volimo njihov okus. Omogućuje dodavanje različitih skupina namirnica i pokrivanje glavnih makronutrijenata: proteina, masti i ugljikohidrata. Kako je bogat vodom, budući da dodajemo voće, povrće, biljne napitke, mlijeko ili samu vodu, pridonosi hidraciji. Nudi raznolikost pa svaki dan možemo napraviti drukčiji smoothie. Osim navedenog, smoothie je obrok koji doslovno možemo napraviti unutar dvije minute pa štedi vrijeme pripreme, a mnogi blenderi imaju opciju samočišćenja pa nema velikog nereda nakon pripremanja obroka.
Iako nas priprema smoothija zabavlja i još je k tome ukusan, zapravo bismo trebali žvakati, a ne piti hranu. Kako je blender pola posla učinio umjesto nas, odnosno usitnio sastojke, naš probavni sustav ima manje posla. Iako se na prvu čini kao dobra stvar, zapravo nas smoothie neće održati sitima i vjerojatno ćemo brzo ogladnjeti. Osim što su usitnjeni sastojci, iako dodajemo voće i povrće koje je bogato vlaknima, nažalost, vlakna se prilikom blendanja gube. Dakle, da bismo unijeli vlakna, voće i povrće trebamo jesti cijelo, a ne usitnjeno. Ovisno koje sastojke dodajemo, smoothie može postati kalorijska bomba. Ako ste dodali, primjerice, 2 žlice kikiriki maslaca, orašaste plodove, sjemenke i slično, smoothie može dosegnuti broj kalorija kao jedan pošteni ručak. Također, gotovi kupljeni smoothiesi često sadrže puno šećera.
Određene situacije smoothie čine vrlo prihvatljivim izborom. Smoothie je dobra opcija za osobe koje imaju problema sa žvakanjem hrane. Smoothie je spašavajuća opcija za osobe koje ne žele više preskakati doručak, ali još uvijek im ne odgovara jesti konkretan obrok ujutro. U tom slučaju smoothie u prijelaznoj fazi može biti pomoć kao stvaranje navike doručka dok se ne dođe do razine u kojoj osoba može pojesti kruti i kompletan obrok za doručak.
Nadalje, za osobe koje se žele udebljati, a nikako ne mogu jesti veće količine hrane, smoothie će biti izvrsna opcija. Kao što smo naveli, smoothie ovisno o dodanim sastojcima može postati vrlo kaloričan, a zbog usitnjenih sastojaka, osoba nema taj dojam količine hrane kao kod konkretnog obroka. U takav smoothie dobro je ubaciti orašaste plodove ili njihove maslace, kakao, whey protein, sjemenke, bananu, avokado, odnosno namirnice koje se unutar svojih skupina nalaze na gornjem spektru kaloričnosti.
Sportaši koji se bave dugotrajnim fizičkim aktivnostima također mogu odabrati smoothie koji im neće stvoriti osjećaj težine u želucu jer su vlakna i drugi sastojci usitnjeni, no i tu je važno pripaziti na količinu i vrstu sastojaka. Veganima su smoothiesi dobra opcija kako bi namirili unos proteina putem biljnih praškastih proteina, a budući da kroz druge obroke doista unose raznolike biljne namirnice, a time i vlakna, mogu i češće posegnuti za smoothiejem.
Ako tražite obrok koji će vas dulje vrijeme držati sitim, smoothiejem to nećete postići. Osobe koje žele smršavjeti neće dobiti potreban osjećaj sitosti koji im je upravo potreban kad su u kalorijskom deficitu zbog pokidanih vlakana u blenderu. Osim toga, smoothiejem je lako premašiti kalorijski unos definiran za proces mršavljenja.
Trudnice bi trebale pripaziti na sastojke u smoothieju budući da se najčešće koriste sirovi sastojci. Važno je koristiti pasterizirano mlijeko, a voće i povrće dobro oprati. Pojedinim osobama smoothie može izazvati osjećaj težine ili mučnine. Nadalje, osobe s nedovoljno znanja o zdravoj prehrani mogu uvesti smoothie kao redovan obrok nadajući se da pokrivaju unos voća i povrća, a zapravo na kraju ne unose dovoljno vlakana.
Bitno je istaknuti da smoothie može biti dio uravnotežene prehrane, ali nije dobro da postane dominantan i čest obrok zbog manjeg osjećaja sitosti i pokidanih vlakana. Ako ne volite širok spektar voća i povrća, a smoothie vam pomaže zamaskirati okuse, tada je bolje popiti smoothie nego uopće ne unositi voće i povrće. No pobrinite se za to da namirite vlakna iz cjelovitih žitarica, mahunarki, sjemenki i orašastih plodova.
Da biste napravili smoothie koji će ipak dati malo dulji osjećaj sitosti i vlakna, nemojte izblendati sve sastojke, već neke dodajte naknadno. Na primjer, u blenderu izblendajte pola avokada, bananu i biljni napitak ili mlijeko. Potom, prelijte dobiveni smoothie u zdjelicu pa naknadno dodajte žlicu, dvije zobenih pahuljica, žličicu sjemenki ili sjeckane orašaste plodove, šaku borovnica i slično.
Još jedan savjet je taj da se smoothie konzumira odmah kako bi se sačuvali nutrijenti, a i smoothie koji odstoji može izgubiti na okusu. Naime, prirodno prisutni šećeri u sirovom voću nakon blendanja dolaze u kontakt sa zrakom, zbog čega mogu fermentirati pa to utječe na drukčiji okus.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.