Sofijine kocke

by | 7 rujna, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 1 dl mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 100 g mljevenih lješnjaka

Za kremu:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od čokolade
  • 3 žlice šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 0,5 dl jake crne kave
  • 250 g maslaca

Za glazuru:

  • 1 žlica maslaca
  • 100 g čokolade

Priprema:

Biskvit:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja i šećer, pa dodati ulje, mlijeko, otopljenu čokoladu, brašno, prašak za pecivo i lješnjake.
2. Sve sastojke dobro izmiješati, te dobivenu smjesu uliti u nauljen i brašnom posipan pleh veličine 20×30 cm i peći u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180 °C.

Krema:

1. Prašak za puding pomiješati s malo mlijeka i 3 žlice šećera pa dodati u ostatak proključalog mlijeka i kuhati miješajući neprestano dok se smjesa ne zgusne.
2. U topao puding umiješati otopljenu čokoladu i crnu kavu te ga ostaviti da se ohladi.
3. Maslac pjenasto umutiti i pomiješati s ohlađenim pudingom.

Završni postupak:

1. Na pečeni i ohlađeni biskvit ravnomjerno rasporediti pripremljenu kremu.
2. Čokoladu otopiti s malo maslaca i preliti preko pripremljenog kolača, pa ga rezati na kocke.

Izvor: Dobra hrana