Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Aloja (Aloe vera) sadrži aktivne spojeve koji ubrzavaju metabolizam jer potiče vaše tijelo na sagorijevanje masti. Evo kako napraviti sok od aloje.
Aloja je biljka koja potječe iz sušnih i tropskih područja Afrike iako se također nalazi i u drugim dijelovima svijeta, poput Mediterana i Kariba. Cijenjena je zbog svojih ljekovitih svojstava tisućama godina i korišten je u raznim kulturama kroz povijest, uključujući egipatsku, grčku i rimsku.
Aloja sadrži niz aktivnih spojeva koji joj daju terapeutska svojstva.
Aloin: Ovaj spoj ima laksativna svojstva i poznat je po svojoj sposobnosti ublažavanja zatvora. Međutim, važno je pripaziti koliko aloje koristite jer aloin može biti otrovan ako se konzumira u prekomjernim količinama. Ili koristite aloju bez aloina.
Aloesin: ima protuupalna i antioksidativna svojstva.
Polisaharidi: Ovi složeni ugljikohidrati imaju imunomodulirajuća i protuupalna svojstva, pomažu u jačanju imunološkog sustava i smanjuju upalu.
Aloji se pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Najpoznatije je njezino djelovanje na kožu: ublažava opekline od sunca, djeluje protuupalno i ljekovito. Ali aloja pruža mnoge druge dobrobiti koje su potrebne svim ženama starijima od pedeset godina.
Ova biljka pomaže u borbi protiv zatvora, odličan je prirodni ovlaživač u borbi protiv suhe kože i, ova posljednja možda nije toliko poznata, može vam pomoći u mršavljenju. U menopauzi smanjenje estrogena smanjuje mišićnu masu i povećava sklonost debljanju.
Aloja vam može pomoći u mršavljenju kroz dva mehanizma. S jedne strane, može potaknuti metabolizam. Studija objavljena u časopisu “Journal of Nutritional Science and Vitaminology” pokazala je da aloja, kad se daje životinjama, smanjuje nakupljanje masnoća povećavajući sagorijevanje kalorija i ubrzavajući metabolizam.
Druge studije na životinjama pokazale su da aloja može utjecati na metabolizam masnoća i šećera u tijelu te spriječiti nakupljanje sala na trbuhu.
No osim što potiče metabolizam, aloja može poboljšati kontrolu razine glukoze u krvi. U jednoj studiji objavljenoj u “Journal of Diabetes”, konzumacija kapsula koje sadrže između 300 i 500 mg aloe vere dvaput dnevno značajno je smanjila razinu glukoze u krvi kod osoba s preddijabetesom.
Poboljšanje kontrole razine glukoze u krvi može spriječiti skokove i padove glukoze, što svakako pomaže u kontroli gladi i žudnje za hranom držeći hormon gladi (grelin) podalje.
Hidracija kože: Gel od aloje naširoko se koristi u proizvodima za njegu kože zbog svoje sposobnosti da vlaži i umiruje suhu kožu. Može pomoći u ublažavanju iritacija, opeklina od sunca, uboda insekata i drugih stanja kože.
Zacjeljivanje rana: Dokazano je da aloja ima zacjeljujuća i protuupalna svojstva. Obično se koristi u lokalnim tretmanima za ubrzavanje zacjeljivanja rana, opeklina i manjih porezotina.
Protuupalno: Gel od aloje sadrži protuupalne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju upale na koži i drugim dijelovima tijela. Ovo može biti korisno za upalna stanja kože kao što su akne.
Umiruje opekline od sunca: Aloja je popularan lijek za ublažavanje crvenila i iritacija uzrokovanih opeklinama od sunca. Nanošenje gela od aloje na zahvaćenu kožu može pružiti trenutno olakšanje i ubrzati proces ozdravljenja.
Zdravije vlasište i kosa: Aloja se koristi u proizvodima za njegu kose zbog svoje sposobnosti da umiri vlasište i potiče zdravu kosu. Može pomoći u smanjenju prhuti i svrbeža.
Poboljšava probavu i bori se protiv zatvora: Konzumacija soka od aloje (pravilno pripremljenog i u umjerenim količinama) može pomoći u ublažavanju probavnih problema kao što su zatvor, žgaravica i sindrom iritabilnog crijeva (IBS). Međutim, važno je koristiti je s oprezom jer višak aloje može imati laksativni učinak.
Jača imunološki sustav: Aloja sadrži antioksidanse i spojeve koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i borbi protiv infekcija.
Ublažava artritisa: Lokalna primjena gela od aloje na artritična područja može pružiti privremeno olakšanje od boli i upale.
Za pripremu soka od aloje slijedite ove korake:
Odrežite list aloje. Prvo odaberite jedan od vanjskih listova dok stare. Neka budu puni i sočni. Odrežite ga na dnu. Dobro ga operite i zatim uklonite aloin. Jednostavno okrenite list uspravno te pustite da žuta i gorka tvar iscuri.
Riječ je o aloinu, tvari koja ima laksativni učinak i može biti otrovna ako se konzumira u velikim količinama.
Uzmite oštar nož i zarežite rubove lista s obje strane kako biste uklonili bodlje. Sada pažljivo uklonite koru s vrha i dna lista. Provjerite ima li ostataka žute tvari, ako ih ima, pažljivo ih odvojite.
Kad je list čist, iscijedite ostatak gela aloje. Zagrijte vodu, oko 500 ml i kad počne kuhati, smanjite temperaturu te dodajte gel od aloje (možete dodati i malo đumbira). Kuhajte desetak minuta, a zatim ostavite još deset minuta. Procijedite tekućinu i sok od aloje spreman jenza konzumaciju.
Kako se uklanja alon s lista aloje? Pogledajte video. Ako još uvijek niste sigurni kako pripremiti gel od aloje za pripremu soka, ovaj video može poslužiti kao detaljan i precizan vodič.
Pročitajte: Pomlađujući jelovnik: protuupalne namirnice koje ćete željeti dodati u svoju salatu
Foto: Rimma_Bondarenko, Miguel Guasch Fuxa iStock/Getty Images Plus via Getty Images