Priprema:
- 4 fileta soma
- 150 g tankih listova slanine
- 30 g grožđica
- 1 glavica luka
- 3 dl vrhnja
- 0,5 dl vermuta
- 40 g maslaca
- 1 veza vlasca
- 150 g kukuruznog griza
- 1 limun
- ulje
- mješavina začina
Priprema:
1. Filete soma uzdužno prerezati napola tako da se od jednog fileta dobiju dvije trake.
2. Potom trake od ribe poprskati sokom od limuna, začiniti po želji i uvaljati u kukuruzni griz.
3. Oko jedne panirane trake isplesti dva lista slanine (prema uputama sa slike).
4. Ovako pripremljenu ribu ispeći na vrućem ulju, a zatim je izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
5. Posebno na maslacu popeći sitno sjeckani luk, dodati vrhnje, vermut i grožđice te kratko prokuhati.
6. Pred kraj kuhanja dodati sitno sjeckani vlasac, začiniti i promiješati.
7. Pečenu ribu preliti pripremljenim umakom.
Izvor: Dobra hrana