Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Osim lijepog vremena, vađenja traper i kožnih jakni iz ormara, te spremanja kaputa, proljeću se najviše radujemo zbog prepunih vrtova domaćeg povrća.
Ovo je definitivno period kada možemo do mile volje eksperimentirati s namirnicama i odvažiti se u kuhinji na isprobavanje nečeg novog. Jedna od najomiljenijih proljetnih namirnica svakako je zelena šparoga koja se sada može naručiti u svakom drugom OPG-u čime pomažemo domaćim poljoprivrednicima i našem tijelu koje će nam biti zahvalno kad ih unesemo u organizam.
Danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica na svijetu zbog svojih nutritivnih svojstava i minimalnog kalorijskog sastava, a nekoć su se nazivale “carskim povrćem'”, kad su u rimsko doba podanici odlazili u berbu šparoga za careve. Ako ste razmišljali o reduciranju prehrane i promjene načina života, šparoge su nešto što svakako trebate uvrstiti, jer jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije, a kada je nutritivni sastav u pitanju, mlade biljke sadrže 90 % vode, nešto vitamina C i E, te su bogate vitaminima A, B i K. Također, obiluju željezom, fosforom, kalcijem i aminokiselinama. U nastavku pročitajte 5 načina na koje možete koristiti šparoge u svojoj kuhinji.
Omlet sa šparogama i kozicama
Sastojci:
• buketić šparoga
• 5 jaja
• 300 ili 400 grama kozica
• češnjak i luk vlasac
Priprema:
Odlomite drvenasti dio sa šparoga, odlomite vrhove i stavite ih na stranu. Ostatak samljeti mikserom. U zdjeli pomiješajte jaja, dodajte malo soli i papra te po želji mediteranske začine. Mljevene šparoge dodajte jajima i promiješajte. Prije nego stavite peći, kozice stavite na maslac i ispecite ih uz jedan režanj češnjaka. Dodajte to jajima i sve izlijte u vruću tavu koju ste prije toga premazali maslacem. Kad je pečeno s jedne strane, poklopite tanjurom i prebacite pa u tavu stavite stranu koja se još nije ispekla. Kratko pecite i na toj strani i vaše jelo je gotovo.
Gratinirane šparoge sa sirom
Sastojci:
• 500 g šparoge, divlje
• 50 g gouda punomasni
• 2 žlica peršin, list
• sol
Priprema:
1. U slanoj proključaloj vodi skuhati šparoge dok ne omekšaju.
2. Ocijediti ih, staviti u podmazanu vatrostalnu posudu, posuti istruganim sirom i peći u pećnici dok se sir ne rastopi.
Kremasta juha od šparoga
Sastojci:
• 500 grama svježih šparoga
• 60 grama maslaca
• 1 povrtna juha iz kocke
• 250 ml mlijeka
• 1 dl vrhnja za kuhanje
• 1 žlica škrobnog brašna
• muškatni oraščić
• sol
Priprema:
Operite šparoge, narežite ih na trećine i stavite ih kuhati u vruću vodu. U vodu prije toga stavite dvije žličice soli i jednu žličicu šećera. Ako kuhate bijele šparoge trebat će im oko 15 minuta, dok će za zelene 10 minuta biti dovoljno. Vrhove šparoga izvadite i stavite na stranu, a ostatak izmiksajte mikserom da smjesa bude mekana. Na to dodajte maslac, mlijeko, povrtnu kocku i malo soli. Pomiješajte. U manjoj zdjelici pomiješajte malo vode u kojoj su se kuhale šparoge, 1 žlicu škrobnog brašna i 1 dcl vrhnja za kuhanje. Kad ste pomiješali dodajte to u lonac u kojem će se kuhati juha. Kuhajte dok juha ne zavrije pa dodajte i narezane šparoge koje su se u međuvremenu ohladile. Po želji začinite s malo muškatnog oraščića i solju. Kuhajte još malo dok se narezane šparoge ugriju. Na kraju dodajte malo svježe nasjeckanog peršina pa maknite s vatre. Po želji juhu možete ukrasiti s kockicama preprženog kruha.
Quiche sa šparogama
Sastojci:
• 250 g oštrog brašna
• 120 g maslaca
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 1/2 žličice soli
• 2 žumanjka
• 2 cijela jaja
• 4 žlice hladne vode
• 2 dl vrhnja
• 150 g ementalera
• 50 g naribanog parmezana
• stručak vrtnih šparoga
• 5 cherry rajčica
• sol, papar
Priprema:
Pustite da maslac malo omekša, pa zamijesite s njim brašno, prašak za pecivo, sol, žumanjke i hladnu vodu. Zamotajte tijesto u foliju i ostavite ga da se odmori u hladnjaku barem dva sata, a može i duže.
Razvaljajte ga u krug i utisnite u namašćeni i pobrašnjeni okrugli kalup za quiche, tako da tijesto prekriva i unutrašnje rubove. Dno tijesta izbockajte vilicom i stavite ga peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta, pa ga izvadite iz pećnice. Dok se peče, pjenasto izmiješajte jaja, dodajte vrhnje, ementaler i parmezan koje ste naribali i očišćene vrhove šparoga (šparoge prvo prokuhajte pet minuta na nižoj temperaturi, pa ohladite pod mlazom hladne vode). Posolite i popaprite prema želji, pa smjesu ulijte na dopola pečeno tijesto. Na vrh još poslažite mini rajčice koje ste ogulili, očistili od koštica i prerezali napola. Pecite u pećnici još 30-ak minuta na 180 stupnjeva.
Salata sa šparogama
Sastojci:
• 1 mrkva
• 4 rotkvice
• 10-ak šparoga
• 1 krastavac
• 1 limun
Dressing:
• sok od limuna ili limete
• naribana korica limuna
• maslinovo ulje
• sezamovo ulje
• malo soja umaka
Priprema:
Kako biste napravili ovu salatu od šparoga, prije svega ih trebate malo ispeći s rebrima u grill tavi. Nakon toga očistite mrkve, rotkvice i krastavac te ih nagulite na tanke rezance, a rotkvice narežite na tanke kriške. Kad režete rotkvice, bit će vam lakše ako ste im odmah odrezali listove kad ste ih kupili jer će tako biti manje gorke. Ujedno, listovi se također mogu koristiti za salatu ili juhu. Dressing radite tako da pomiješate sve sastojke. Kada sve narežete samo prelijte dressingom i promiješajte.
Foto: Unsplash