Žgaravica nije rijetka pojava, a obično kad se pojavi taj grozni žareći osjećaj, krivimo hranu… No krivac je u većini slučajeva nešto sasvim drugo.
Naime, nije samo važno paziti što jedete nego i kako – imate li dovoljno vremena, ili ćete “samo nešto pojesti na brzinu”.
Stručnjaci preporučuju jesti polako kako bi se tijelu dalo dovoljno vremena da potpuno probavi hranu.
Naravno, nije užurbano jedenje jedino što uzrokuje žgaravicu.
Pržena hrana, kava, gazirana pića ili slatko također je mogu uzrokovati, a pacijenti bi trebali obratiti pažnju na namirnice koje im uzrokuju nelagodu i izbjegavati ih.
No, kad već dođe do žgaravice, evo i što će vam najbolje pomoći:
Banane – dobre su za žgaravicu jer se prianjaju za upaljeni jednjak i štite ga od kiseline koja se vraća iz želuca. Imaju vrlo nisku kiselost.
Čaj od đumbira – đumbir je sjajan lijek za probleme s probavom. Možete ga koristiti kao začin ili kao čaj. Dovoljno je naribati ili narezati korijen đumbira i baciti ga u vodu. Za čaj vam ne treba više od dva centimetra đumbira.
Mlijeko od badema – ako za doručak napravite frape s mlijekom od badema, već ste napravili korak u pravom smjeru izbjegavanja žgaravice. Mlijeko od badema neutralizira želučanu kiselinu.
Zobena kaša – zaštitit će želudac i pružit vam osjećaj sitosti. Osim toga, zobena kaša puna je zdravih vlakana.