Spremite obrok s manje toksina

by | 28 siječnja, 2013

U ljudskom tijelu odvijaju se svakodnevno razne biokemijske reakcije, te se stvaraju štetni nusprodukti kojih se trebamo osloboditi. Osim toga, živimo u zagađenoj okolini, te štetne tvari unosimo i dišnim putem.

Štetne tvari unosimo u organizam i korištenjem raznih medikamenata, te je redovno čišćenje organizma neophodno. Zima je period kada jedemo tešku i masnu hranu, te je potrebno barem na nekoliko dana prekinuti taj ciklus i tijelu ponuditi hranu koja će vam pomoći u ponovnoj uspostavi ravnoteže.

Jedna od najvažnijih stvari, kada je u pitanju prehrana za vrijeme detoksikacije organizma, je način na koji je hrana pripremljena. Otkrivamo vam nekoliko savjeta na koji način bi trebalo, odnosno ne bi trebalo pripremati hranu:

  • Temperatura je najvažniji faktor kada je u pitanju spremanje hrane dobre za detoksikaciju.
  • Pečenje u tavi, ili bilo koji oblik roštiljanja podrazumijeva pečenje mesa ili povrća na visokim temperaturama (od 200 ºC do 250 ºC), što dovodi do pojave toksina koji nisu zdravi za organizam. Meso pecite u pećnici, ili u tavi na tihoj vatri.
  • Umak, koji je ostao od pečenja mesa, treba izbjegavati kad god je to moguće jer obiluje štetnim toksinima.
  • Pirjanje, kuhanje i blanširanje primjerenije su tehnike spremanja jela kada je u pitanju detoksikacija, jer se namirnice kuhaju na nižim temperaturama od 100 ºC.
  • Meso, koje je prvo pečeno u mikrovalnoj pećnici, a zatim dovršeno na neki drugi način, ima puno manje toksina u sebi. Istraživanja su pokazala da meso pečeno dvije minute u mikrovalnoj pećnici, a zatim završeno na drugi način, ima 90 posto manje toksina nego prilikom standardnog pečenja.
  • Dimljeno meso također sadrži velike količine toksina, pa ga izbjegavajte što je više moguće.

Izvor: Žena.hr

Tagovi: