Ono što jedete i pijete tijekom dana, osobito dok ste na poslu, može značajno utjecati na razinu vaše energije. Pojedine namirnice, naime, mogu biti glavni uzrok za to što neprestano osjećate umor i nedostatak energije.
Najveći problem predstavlja činjenica da na poslu provodimo veći dio dana, kao i da imamo izuzetno malo vremena na raspolaganju za pauzu za ručak, zbog čega mnogi pribjegavaju brzoj hrani i nezdravim obrocima. Namirnice koje najčešće biramo za ručak tijekom radnog vremena uglavnom nisu hranjive i mogu izazvati osjećaj konstantne iscrpljenosti koju ne možemo objasniti.
Ako i vi imate ovaj problem, pogledajte u nastavku koje namirnice biste trebali izbjegavati i konzumirati u što manjim količinama kako biste se ponovno osjećali zdravo, odmorno i bili u punoj snazi.
Prije svega, neophodno je unositi dosta tekućine, osobito vode, ali imajte u vidu da povećan unos tekućine ne podrazumijeva i zaslađene napitke ili kupovne sokove. Također, izbjegavajte grickalice koje konzumirate kako biste “skratili vrijeme” i “preživjeli” dok ne stignete s posla kući na ručak.
Na sljedećim stranicama pogledajte kojih 11 namirnica bi trebalo izbjegavati kako biste uklonili neprestani osjećaj umora.
1. Peciva
Hrana s prerađenim žitaricama, uključujući bijelo brašno, sadrži uglavnom visoki glikemijski indeks. Jedno pecivo, na primjer, može sadržavati čak 45 g ili više prerađenih ugljikohidrata. Visok glikemijski indeks namirnica utječe na razinu šećera u krvi i inzulina, što dovodi do brze potrošnje energije. Stoga birajte integralna peciva koja imaju dvostruko niži glikemijski indeks.
2. Žitarice
Kupovne žitarice uglavnom su prepune fruktoze, odnosno šećera i prerađenih ugljikohidrata. Preporučena porcija ovih namirnica je toliko mala, da većina nas, kako bi se najela, mora pojesti čak do tri puta više nego što bi trebalo inače kako bi zatomila glad. Šećeri iz ovih namirnica vodeći su uzrok osjećaja umora, zbog čega bi trebalo konzumirati zobene pahuljice, ali ne instant gotova pakiranja nego čistu zob, ili pak miks žitarica koji ćete sami pripremiti od namirnica kupljenih u zdravoj hrani. Ovakav obrok sporije se probavlja, pa vas neće iscrpiti i duže ćete zadržati osjećaj sitosti.
3. Muffini
Ova peciva su omiljen obrok mnogima koji ga rado biraju za doručak kao kombinaciju uz kavu. Ipak, povedite računa o tome koje muffine i pogačice kupujete, jer su ove namirnice, također, prepune šećera i ugljikohidrata. Osim toga, u sebi sadrže i veliku koncentraciju soli, a visoka razina soli u organizmu može uzrokovati osjećaj umora i iscrpljenosti, te izazvati zadržavanje vode u organizmu. Umjesto kupovnih, radije se opredijelite za pogačice koje ćete sami kod kuće napraviti pa nositi na posao. Pritom, idealno bi bilo da ova peciva napravite u kombinaciji s nekim voćem ili povrćem.
4. Kofein
Kava i ostala pića koja su puna kofeina obično sadrže velike količine šećera. Kupovna kava može sadržavati i umjetne boje i arome, konzervanse i sulfate, ili pak umjetne zaslađivače. Šećer koji unosimo hranom daje tijelu glukozu, a glukoza ometa neurone u proizvodnji bjelančevine poznate kao oreksin, koja je odgovorna za to da nas tijekom dana održava budnima. Posljedica je nedostatak oreksina, što izaziva osjećaj iscrpljenosti i umora. Ako baš morate piti kavu, trudite se da to bude domaća, crna kava. Uz kavu, velike količine kofeina sadrže i čajevi, posebno zeleni i crni, koji su svakako puno zdravija opcija.
5. Sok od naranče
Kupovni sok od naranče je namirnica koju bi svakako trebali izbjegavati, jer on, naime, vrlo često nije 100 posto prirodni sok. Ovi sokovi, naime, mogu sadržavati visoku razinu fruktoze, te umjetne boje i zaslađivače. Juice bez pulpe, koji mnogi najradije biraju, nema istu razinu vlakana i korisnih vitamina i antioksidansa kao pravo voće. Stoga radije kupite naranče, pa sami iz njih iscijedite sok i napravite osvježavajući napitak bez dodatka šećera, ili pak jedite ovo voće koje će vam i na taj način ugasiti žeđ.
6. Voćni smoothie
Kupovni voćni frape često sadrži visoku razinu prirodnog, ali i dodanog šećera. Iako frape ima više vlakana nego sok, on i dalje obično sadrži veliku količinu fruktoze, posebno kada je napravljen samo od voća. Radite smoothiese sami, ali uz voće obavezno dodajte i neko zeleno povrće, kao što su špinat ili kelj.
7. Sendviči
Mnogi kupovni sendviči napravljeni su od bijelog kruha koji ima visoki udio prerađenih ugljikohidrata. Osim toga, u njih se uglavnom stavljaju mesne prerađevine koje su prepune raznih dodataka i natrija, fruktoze, aditiva, umjetnih aroma, boje i konzervansa. Redovito konzumiranje ovakvih namirnica prepunih aditiva glavni je uzročnik osjećaja umora. Radije sami napravite sendvič, na integralnom pecivu, odnosno kruhu napravljenom od čistih žitarica, i u njega stavite čiste mesnate namirnice, a ne one prerađene koje sadrže aditive, Uz to, potrudite se da u sendvič ubacite i organsko povrće puno vitamina, rajčice, paprike, krastavaca, zelene salate, kupusa…
8. Jogurt
Većina komercijalnih jogurta sadrži u sebi umjetne zaslađivače i visoki udio dodanog šećera, a neki od njih ne sadrže visoku razinu zdravog probiotika, koji pospješuje crijevnu floru i probavu hrane. Jogurt bez bogatstva zdravih bakterija može izazvati probleme s probavom i nedostatak energije. Birajte običan grčki jogurt s više proteina i manje dodanog šećera. Ako volite slatki jogurt, dodajte prirodne zaslađivače kao što su med ili javorov sirup, te svježe nasjeckano voće i orahe.
9. Čips
Čipsevi i slične grickalice u sebi sadrže prerađene ugljikohidrate, nezdrave masnoće i puno soli. Visok udio masnoća i soli uzrokuje pojačanu iscrpljenost i umor. Ako volite grickalice i u potrazi ste za zdravijom alternativom, svoju žudnju zadovoljite orasima ili sjemenkama, ili pak napravite domaći zeleni čips od kelja, mrkve ili repe, koji su, također, hrskavi i vrlo ukusni.
10. Gazirana pića
Gazirani napici u sebi uglavnom sadrže puno šećera, dok dijetalna pića imaju umjetno dodane zaslađivače. Redovito konzumiranje gaziranih napitaka može imati negativan utjecaj na funkcije mozga i koncentraciju. Također, ova pića u sebi mogu sadržavati i opasne tvari, poput umjetnih aroma i boja, fosfornu kiselinu, natrij… Radije birajte prirodnu gaziranu mineralnu vodu, koja je puna minerala, a čiji se okus možete obogatiti dodatkom svježih kriški voća.
11. Pržena hrana
Pržene namirnice, uključujući masne hamburgere i pomfrit, prepune su ulja i nezdravih transmasnoća. Zdrave masnoće, poput onih u maslinovom ulju, orasima i avokadu, mogu organizmu pružiti neophodnu energiju, dok nasuprot njima, nezdrave masnoće mogu začepiti arterije i uzrokovati osjećaj iscrpljenosti. Pržena hrana izaziva umor, jer probavni sustav mora ubrzano raditi kako bi obradio nezdrave masnoće.