Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.

by | 22 studenoga, 2024
što jesti u pedesetima

Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena – metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.

Istovremeno, povećava se potreba za hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje srca, mozga, zglobova i kostiju.

U mladosti možda nismo previše razmišljali o tome što jedemo – uživali smo u svemu, od brze hrane do slatkiša, bez značajnih posljedica. No nakon 50. godine, tijelo nam počinje “šaptati” da je vrijeme za promjene.

Metabolizam je usporen, energija nije ista, a ono što smo nekoć lako podnosili, sada može donijeti nelagodu ili umor.

I sasvim je normalno da se u to dobi više pažnje posvećuje namirnicama koje unosimo jer želimo ostati aktivni, vitalni i puni života. Srećom, prehrana ne mora biti komplicirana – jednostavni, ali hranjivi obroci mogu učiniti veliku razliku.

Istražili smo koje namirnice valja uvrstiti u prehranu nakon 50. godine.

što jesti nakon pedesete

Foto: Pexels

Što jesti nakon 50. godine

Masna riba

Losos, skuša, sardine i tuna bogati su omega-3 masnim kiselinama koje štite srce, smanjuju upale i podržavaju zdravlje mozga. Uključite masnu ribu u prehranu barem dva puta tjedno jer će to poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Tamno lisnato povrće

Špinat, kelj, blitva i rukola bogati su kalcijem, vitaminom K i magnezijem – ključnim tvarima za jačanje kostiju i prevenciju od osteoporoze. Ove namirnice također obiluju antioksidansima koji usporavaju proces starenja i štite stanice od oštećenja.

Cjelovite žitarice

Kvinoja, smeđa riža, zob i ječam održavaju razinu glukoze u krvi stabilnom i daju dugotrajnu energiju. Osim toga, bogate su vlaknima, koja podržavaju probavu i zdravlje crijeva.

Bobičasto voće

Borovnice, jagode, maline i brusnice sadrže flavonoide i antioksidanse koji podržavaju kognitivne funkcije, poboljšavaju pamćenje i štite mozak od starenja. Također, njihova konzumacija može usporiti pojavu bora i učiniti kožu elastičnijom.

Ovo voće pomaže kod izjednačavanja skokova razine glukoze u krvi tijekom dana i sprječavanja prekomjernog unosa ugljikohidrata, što može pridonijeti neželjenom debljanju tijekom vremena. Stoga, ako vam je cilj zadržiti trenutačnu težinu, svakako ih uvrstite u prehranu.

što jesti u pedesetima

Foto: Pexels

Grčki jogurt

Grčki jogurt bogat je proteinima i probioticima koji jačaju mišiće, podržavaju zdravlje crijeva i jačaju imunitet. Osim što je ukusan, lako ga možete kombinirati s voćem, orašastim plodovima ili medom za zdrav doručak ili međuobrok.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orasi, bademi, sjemenke lana i chia sjemenke sadrže zdrave masnoće, vlakna i minerale poput magnezija koji smanjuju upale i reguliraju krvni tlak. Samo šaka ovih namirnica dnevno može značajno doprinijeti zdravlju – svakako pazite da ne pretjerujete u konzumaciji.

Mahunarke

Leća, slanutak, grah i grašak izvrstan su izvor biljnih proteina, vlakana i minerala poput željeza i kalija. Redovita konzumacija mahunarki pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, smanjenju kolesterola i regulaciji razine glukoze u krvi.

Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je antioksidansima koji pomažu u detoksikaciji tijela, smanjuju rizik od kroničnih bolesti i poboljšavaju mentalnu fokusiranost.

Pročitajte 10 najzdravijih čajeva koji rješavaju sve probleme: smanjuju anksioznost, usporavaju starenje kože…

Foto: Pexels