Uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (želučane) tegobe, kao što su bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, a ponekad i mučnina i povraćanje – upozoravaju stručnjaci i savjetuju da se to može izbjeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).
Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utječu na imunitet, probavu i opće zdravlje osobe, a kontroliraju i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta.
Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan učinak na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom djelovanju na organizam tijekom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.
Da bi bili djelotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to poslije antibiotika.
Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore, a to su cink i apigenin – cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak poslije dijareje čini bržim za čak 15 posto.
Također, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprječava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije.
Istraživanja su pokazala da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sustava, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sustav.
Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno djelovanje na stanice probavnog sustava, jer djeluje protuupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crijevima, što može biti korisno kod sindroma iritirajućih crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.