
Što je NAD+ i kako je ova “molekula mladosti” postala nova zvijezda u svijetu zdravlja i ljepote
Jeste li ikad čuli za NAD+? Ako jeste, vjerojatno ste vjerni obožavatelj sestara Kardashian jer je tijekom prve sezone serije Hailey Bieber izjavil...
Uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne (želučane) tegobe, kao što su bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, a ponekad i mučnina i povraćanje – upozoravaju stručnjaci i savjetuju da se to može izbjeći uzimanjem proizvoda s dobrim bakterijama (probiotici).
Dobre bakterije mliječne kiseline pozitivno utječu na imunitet, probavu i opće zdravlje osobe, a kontroliraju i broj štetnih bakterija i tako čuvaju zdravlje pacijenta.
Interes za probioticima propraćen je brojnim ispitivanjima koja su pokazala njihov pozitivan učinak na zdravlje, a sve se više govori o njihovom pozitivnom djelovanju na organizam tijekom terapije antibioticima, jer su korisni za uspostavljanje narušene ravnoteže crevne mikroflore.
Da bi bili djelotvorniji, korisno ih je uzeti jednom dnevno, s razmakom od najmanje tri sata i to poslije antibiotika.
Dva su sastojka koja uz probiotik posebno pomažu narušenoj ravnoteži crevne flore, a to su cink i apigenin – cink dokazano smanjuje težinu i trajanje dijareje i dodatno jača imunitet, a oporavak poslije dijareje čini bržim za čak 15 posto.
Također, cink poboljšava apsorpciju vode i elektrolita i na taj način sprječava mogućnost dehidracije, a istovremeno pomaže pri regeneraciji epitela crijeva i obnavljanje njegove funkcije.
Istraživanja su pokazala da uzimanje kombinacije cinka i probiotika smanjuje rizik od bolesti probavnog sustava, smanjuje upalu i vraća ravnotežu u probavni sustav.
Sve se više istražuje i apigenin, posebna vrsta flavonoida koja ima povoljno djelovanje na stanice probavnog sustava, jer djeluje protuupalno i spazmolitski, čime pomaže kod probavnih tegoba poput nadutosti i grčeva u crijevima, što može biti korisno kod sindroma iritirajućih crijeva i različitih upalnih crijevnih bolesti.
Izvor: Tanjug