Kesten – maleni plod, veliki izvor nutrijenata za najfinije slastice
Titulu tradicionalnog simbola jeseni zasluženo nosi kesten.Plod kestena od davnina se konzumira na prostorima Mediterana i Azije, izuzetno je p...
Možda ste i sami to prošli – u želji da smršavite, izbjegavali ste ručak, večeru ili možda čak i doručak. Mislili ste kako ćete pobijediti glad do sljedećeg obroka. Ovakva praksa je najgora opcija koju možete odabrati.
Za vrijeme gladovanja, u organizmu su se događali nevjerojatni procesi. Kao prvo, dogodio se pad razine šećera u krvi, a to utječe na sve organe u ljudskom organizmu. Javlja se osjećaj umora i iscrpljenosti, usporava se metabolizam, ali usporava se i sagorijevanje kalorija.
Uz sve to, i mozak prelazi u posebno stanje. “Bez hrane koja omogućava energiju, ljudski mozak ulazi u, da tako kažemo, posebno stanje. Mijenjaju se ljudske intelektualne i emotivne funkcije. Osoba postaje razdražljiva i sklona promjenama raspoloženja, a koncentracija i pamćenje slabe”, ističe nutricionistica Maggie Moon.
Kada konačno pojedete hranu, organizam će osjetiti olakšanje, ali samo nakratko. Ako izbjegavanje obroka prakticirate češće, dugoročno ćete imati problema s lošim metabolizmom, razina šećera u krvi bit će nestabilna, a tijelo će se s vremenom okrenuti mišićima kao jedinom izvoru “goriva”. Drugim riječima, preskakanje obroka ozbiljno utječe na organizam i slabi ga, a posljedice mogu biti kobne.
Izvor: tportal.hr