Što znate o organskoj hrani?

by | 9 kolovoza, 2013

Kemikalije u hrani izazivaju mnoge zdravstvene probleme. Pripremili smo listu namirnica koje bi obavezno trebale biti organski uzgojene.

Svi smo svjesni toga da je organska hrana najzdravija, ali činjenica je da malo tko od nas zna što ona točno podrazumijeva. Kemikalije koje se mogu naći na usjevima i koriste se u stočnoj hrani doprinose ekološkoj šteti, a također izazivaju zdravstvene probleme. Zato organska hrana podrazumijeva proizvodnju i uzgoj bez prisutnosti kemikalija. Pripremili smo vam listu namirnica koje treba uzgajati isključivo po načelima organske proizvodnje hrane, što nažalost često nije slučaj.

Jabuke
Jabuke su se našle u samom vrhu liste namirnica kada je u pitanju udio pesticida. Preko 40 različitih pesticida pronađeno je u neorganskim jabukama, uključujući kemikalije koje izazivaju rak, zatim neurotoksini, reproduktivni toksini i kemikalije koje dovode do neuravnoteženosti u radu hormona.

Meso
Neorgansko meso koje uglavnom jedemo je velika prijetnja. Ne samo da je stočna hrana puna pesticida, već je miješana i s antibioticima i hormonima rasta kako bi održavala životinju zdravom i činila je što većom. Ove tvari prisutne su u mesu koje čovjek koristi u prehrani. Neki stručnjaci vjeruju da je razina antibiotika u mesu dovela do porasta broja ljudi koji su postali otporni na iste.

Špinat i zelena salata
Neorganski špinat i zelena salata pravi su prijevoznici kemikalija iz jednostavnog razloga što imaju veću površinu po kojoj se prskaju pesticidi. Salata je još gora, jer jedna od dvije sadrži preko čak 50 vrsta pesticida, dok špinat za sada sadrži 48.

Krumpir
Bijeli krumpir može imati do 37 različitih tipova pesticida. Ako niste u mogućnosti kupiti organski, slatki krumpir (batat) je bolji izbor jer ima daleko manje kemikalija.

Jaja
Pesticidi, hormoni rasta i antibiotici s kokoši prelaze na njihova jaja. Zbog njihove učestale konzumacije trebalo bi koristiti jaja od organski uzgojenih kokoši.

Mlijeko
Baš kao i kokoši, stoka je hranjena hranom koja sadrži previše kemikalija. Od pesticida, hormona rasta do antibiotika, sve je tu! Baš kao i meso, ove kemikalije nalaze svoj put do mlijeka. A vrlo je zanimljiv podatak da, što je viši udio masnoće u mlijeku, to je i viši udio pesticida. Stoga, obratite pažnju.

Izvor: elle.rs