Štrudla s makom

by | 17 kolovoza, 2013

Sastojci:
Za tijesto:

  • 1 kg glatkog brašna tip-400
  • 250 g maslaca
  • 5 žumanjaka
  • korica jednog limuna
  • 5 dl mlijeka
  • 1 kvasac
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 žličice soli

Za nadjev:

  • 500 g mljevenog maka
  • 2 dl mlijeka
  • 100 g grožđica
  • 200 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 100 g šećera u prahu (za posipanje)

Priprema:
Tijesto:

1. U manjoj posudi pomiješati kvasac s malo mlijeka, te dodati žlicu šećera, žlicu brašna, malo soli i ostaviti da nadođe.
2. Posebno pomiješati 4 žumanjka sa 200 g maslaca, ostatkom šećera i mlijeka, i ribanom koricom limuna, pa doliti kvasac i polako dodavati brašno, mijeseći cijelo vrijeme. Tijesto treba mijesiti dok se ne počnu pojavljivati mjehurići.
3. Zamiješeno tijesto pokriti platnenom krpom, pa ostaviti na toplom dok se smjesa ne udvostruči.

Za nadjev:

1. Mlijeko prokuhati.
2. U odgovarajućoj posudi pomiješati mak, vanilin šećer, grožđice i šećer, te preliti proključalim mlijekom kako bi se smjesa poparila.

Završni postupak:

1. Nadošlo tijesto razvući na debljinu od centimetra, premazati ga ostatkom maslaca, te nanijeti ravnomjerno nadjev.
2. Svaki završetak tijesta do pola zarolati prema unutrašnjosti, tako da se zarolane polovice spoje.
3. Pripremljenu štrudlu staviti u nauljen, brašnom posut pleh, premazati žumanjkom, peći u zagrijanoj pećnici dok ne porumeni, zatim je ostaviti da se ohladi i posipati šećerom u prahu.

Izvor: Dobra hrana