Ovim vježbama možete si u samo tri minute dnevno produljiti život
Svi znamo da su zdrava prehrana i redovito kretanje ključ kvalitetnog i dugog života. Ipak, u užurbanoj svakodnevici često ih pomalo zanemarujemo -...
Suhe šljive, osim što su ukusne i praktične kao grickalica, imaju iznenađujuće puno prednosti za zdravlje, a posebno kad je riječ o probavi.
Zatvor je čest problem s probavom koji može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući nedostatak vlakana, nedovoljan unos vode, nedovoljnu tjelesnu aktivnost ili različite zdravstvene probleme.
Suhe šljive, bogate vlaknima i prirodnim šećerima, mogu pružiti olakšanje od zatvora na nekoliko načina:
Vlakna
Suhe šljive bogate su vlaknima, a posebno onima topivima, koja pomažu u održavanju regularnosti probave. Vlakna djeluju kao prirodni “čistači” probavnog sustava, potičući redovitu stolicu i olakšavajući prolazak hrane kroz crijeva.
Prirodni laksativni učinak
One sadrže prirodne spojeve poput sorbitola i fenola, koji imaju blagi laksativni učinak. Sorbitol je vrsta šećera koja se relativno sporo apsorbira u probavnom traktu, što može poticati mekšu stolicu i olakšati proces pražnjenja crijeva.
Namirnice poput slatkog krumpira, chia sjemenki, avokada i graha mogu vam pomoći pri pražnjenju crijeva, ali prema Lauren Manaker, MS, RDN, suhe šljive apsolutno su najbolja hrana za jesti kad vas muči zatvor.
“Suhe šljive pravo su sredstvo pomoći ljudima kojima je potrebna pomoć na odjelu za pražnjenje crijeva. Podaci objavljeni u časopisu Clinical Nutrition pokazali su da su ljudi koji su jeli suhe šljive iskusili značajno veće povećanje težine i učestalosti stolice u usporedbi s onima koji jedu suhe šljive”, piše Eat This.
Da biste iskoristili blagodati suhih šljiva za probavu, evo nekoliko savjeta:
Redovita konzumacija
Uključite suhe šljive u svoju prehranu kao redovit dio vašeg jelovnika. Možete ih konzumirati same kao grickalicu ili dodati u različita jela poput žitarica, jogurta ili salata.
Hidracija
Budući da su suhe šljive bogate vlaknima, važno je osigurati odgovarajuću hidraciju tijekom dana. Pijte dovoljno vode kako biste pomogli vlaknima da upijaju tekućinu i olakšaju prolazak hrane kroz probavni sustav.
Umjerena konzumacija
Iako su suhe šljive korisne za probavu, važno je konzumirati ih umjereno. Prekomjerna konzumacija može rezultirati suprotnim učinkom i uzrokovati probavne smetnje poput nadutosti ili proljeva.
Istraživanja sugeriraju da jedenje 5-6 suhih šljiva dnevno može spriječiti gubitak koštane mase”, kaže Manaker, “a posebno kod žena u postmenopauzi.”
Također, jedna studija pokazala je da pektin u suhim šljivama može biti povezan s poboljšanjem razine kolesterola; druga je studija pokazala da suhe šljive mogu pomoći u regulaciji kolesterola i upale – a oboje su čimbenici za kardiovaskularne bolesti.
Ako vam se ne sviđa jesti same suhe šljive, postoje mnogi drugi načini kako ih uvesti u svoju prehranu.
Suhe šljive mogu se dodati u smoothiese, jela s piletinom, pa čak i deserte. Također možete uključiti suhe šljive u namaze od mesa, napraviti pire da zasladite neke od svojih umaka ili ih nasjeckati i dodati kao slatki preljev svojoj omiljenoj salati.
Pročitajte: Svestrana leća: tri lagana recepta s ovom jeftinom, a zdravom namirnicom
Foto: bucks134, SarapulSar38, Julio Ricco iStock/Getty Images Plus via Getty Images