Suhi orašasti plodovi za zdravo srce

by | 23 veljače, 2013

Svi smo čuli o zdravstvenim prednostima orašatih plodova na naše tijelo. Isto tako, zanimljivo je znati da postoje mnogi orašasti plodovi i sjemenke koje spadaju u kategoriju suhog voća, ali su vrlo prepoznatljivi po svojoj prirodi, a poznati su i po svojim prehrambenim dobrobitima. Dakle, ako mislite da srčani bolesnici ne mogu jesti suhe orašaste plodove, onda ste u krivu!

Ovi orašasti plodovi su bogat izvor minerala, vitamina, željeza, cinka i omega-3 masnih kiselina, koje su vrlo bitne za naše zdravlje. Mnogi ljudi izbjegavaju orašaste plodove misleći da oni imaju visoke razine kolesterola. No, za razliku od toga, ovi orašasti plodovi su iznimka i imaju sve prehrambene vrijednosti koje su bitne za zdravo srce. Ovdje je popis suhih orašastih plodova koji su dobri za vaše srce…

1. Lješnjaci

Lješnjaci sadrže i folnu kiselinu, koja je važan vitamin koji sprječava anemiju. Lješnjaci su također bogati prehrambenim vlaknima, mineralima i brojnim fitokemikalijama. Folna kiselina također pomaže i u pumpanju što više krvi kroz tijelo.

2. Orasi

Orasi su bogat izvor važnih omega-3 esencijalnih masnih kiselina poput oleinske kiseline. Dodavanje oraha u našoj svakodnevnoj prehrani pomaže nam da snizimo lošu razinu kolesterola u krvi. Omega-3 masne kiseline sprječavaju bolesti koronarnih arterija, i imaju protuupalna svojstva u sprječavanju srčanih bolesti.

3. Bademi

Bademi su poznati po svojim zdravstvenim prednostima. Nutritivna vrijednost badema je izuzetna. Bademi su bogati vitaminima i mineralima i štite naš organizam od bolesti srca i raka. Osobe koje pate od dijabetesa i visokog krvnog tlaka mogu jesti bademe jer imaju sposobnost snižavanja lošeg kolesterola.

4. Pistacija

Za pistaciju se kaže da je skladište minerala poput bakra, mangana, kalija, kalcija, željeza, magnezija, cinka i selena. Prehrambene prednosti pistacije su stvarno visoke. Udio bakra u pistaciji povećava tjelesni metabolizam i čisti krvne žile. To u konačnici čuva zdravlje vašeg srca.

5. Kesteni

Kesten je bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina poput oleinske kiseline i palmitoleic kiseline, koja je vrlo korisna u smanjenju razine kolesterola u krvi. Ovaj orah je bogat dijetalnim vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima koji sprječavaju bolesti srca. Dijetalna vlakna u kestenu također poboljšavaju našu probavu. Ovaj orašasti plod je istovremeno odličan izvor minerala kao što su željezo, kalcij, magnezij, mangan, fosfor i cink.

6. Kikiriki

Kikiriki je poznat po tome kao izvrstan izvor resveratrola, antioksidansa. Ovaj antioksidans nas štiti od bolesti srca. Gradi naše krvne žile i njeguje naše tijelo. Međutim, ljudi koji su alergični na kikiriki trebaju ga izbjegavati.

7. Sjemenke suncokreta

One sadrže prirodan antioksidans koji pomaže u uklanjanju štetnih toksina iz tijela. Klorogenska kiselina, koja je prisutna u ovim sjemenkama, pomaže u smanjenju visoke razine šećera u krvi. One su također nevjerojatno bogat izvor mnogih esencijalnih minerala poput kalcija, željeza, mangana, cinka, magnezija, selena i bakra. Ti minerali imaju važnu ulogu u proizvodnji krvi, regulaciji aktivnosti vezanih uz srce i naših tjelesnih mišića.

Izvor: ljepota.ba