Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Dok u Sjedinjenim Američkim Državama postoje zdrave namirnice koje se nazivaju “superhranom”, u Europi postoji izraz “funkcionalna hrana”. Ovaj izraz odnosi se na određene namirnice koje pomažu našem tijelu i metabolizmu, a samim tim su učinkovite i prilikom mršavljenja.
Radi se o vegetarijanskim namirnicama koje vam, zajedno s pravilnom prehranom, mogu dodatno pomoći u regulaciji tjelesne težine, pa tako i kod zdravog mršavljenja.
Kelj
Kelj sadrži više od 45 vrsta različitih flavonida, koji su itekako zdravi za organizam budući da se radi o jakim antioksidansima koji čiste organizam. Osim toga, kelj je bogat željezom, kalcijem, te vitaminom C i omega-3 masnim kiselinama. Ono što će sigurno zanimati osobe koje nastoje izgubiti višak kilograma jest to da je kelj namirnica s vrlo malo kalorija.
Parmezan
Svima je poznato da parmezan savršeno ide uz talijansku kuhinju. Ovaj tvrdi sir bogat je proteinima, koji se pretvaraju u peptone, peptide i slobodne aminokiseline, što u probavnom sustavu ima isti učinak kao da ste ih već prije probavili.
Zob
Zob sadrži topljiva vlakna, koja mogu pomoći u smanjenju mogućnosti od srčanih bolesti, ali i u boljoj probavi. Općenito, kad se govori o cjelovitim žitaricama, poznato je da sadrže puno hranjivih sastojaka, minerala, vitamina, proteina i ugljikohidrata neophodnih organizmu. Od minerala najviše ima fosfora, kalija, magnezija, kalcija, željeza, cinka, bakra i mangana. Od vitamina sadrži one B-kompleksa.
Goji bobice
Sigurno ste već čuli za brojne blagodati ovih orijentalnih bobica, koje se mogu konzumirati u obliku čaja, soka, pa čak i vina. Sadrže 33 različite vrste minerala, zatim 18 aminokiselina, šest esencijalnih vitamina, ugljikohidrate, proteine, masnoće, vlakna… Goji bobice bogate su raznim antioksidansima, što poboljšava imunitet te smanjuje kolesterol. Posebno su dobre za izlučivanje slobodnih radikala iz organizma, što može pomoći u sprječavanju najopasnijih bolesti. Ta antioksidativna svojstva u kombinaciji s vitaminom A, koji se također nalazi u goji bobicama, mogu usporiti proces starenja.
Heljda
Heljda pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2. Osim toga, izvor je visokokvalitetnih i lako probavljivih proteina. Istraživanja su pokazala da heljda može pomoći u smanjenju kolesterola, masnoća i kamena u žuči.
Borovnice
Ako ste mislili da su borovnice samo ukusno voće za salate i kolače, sigurno ćete se iznenaditi činjenicom da one izravno utječu na smanjenje masnoća u organizmu, posebno onih naslaga oko struka, a isto tako smanjuju mogućnost srčanožilnih bolesti. Borovnice su jaki antioksidansi jer sadrže antocijanin, vitamin C, B-kompleks, vitamin E, vitamin A, bakar, cink, željezo, selen, te pomažu u sprječavanju infekcija, upala i u borbi protiv bakterijskih i virusnih infekcija.
Foto: Ella Olsson / Unsplash