Rak dojke najčešći je oblik tumora kod žena, a od ove zloćudne bolesti mjesečno oboli čak 250 žena, dok njih 90 gubi bitku protiv bolesti. Cijelog listopada obilježava se mjesec borbe protiv raka dojke.
Karcinom dojke čini 25 posto svih karcinoma kod žena pa je važno preventivno prići tom problemu.
“Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih od raka povećati s 14 milijuna u 2012. na 24 milijuna u 2035., dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.
Kako je genetika bitna i znanstvena istraživanja jasno povezuju postojanje genetskih mutacija s konkretnim vrstama i podvrstama raka kod ljudi, da bi došlo do razvoja tumorske bolesti potreban je još niz štetnih čimbenika koji, ovisno o snazi i duljini djelovanja, bitno utječu na mjesto pojavljivanja tumora u organizmu, brzinu njegova razvoja i prognozu bolesti.
Kad bi žene odlazile na ultrazvučni pregled dojki od 25. godine jedanput na godinu, na mamografiju od 40. svake dvije do tri godine te na ginekološki pregled s Papa testom i ultrazvukom jedanput na godinu, velik dio zloćudnih tumora ovih organa, koji čine 50 posto svih sijela raka kod žena, otkrio bi se u fazi u kojoj je moguće izlječenje.
Pazite na simptome
Ako na grudima primijetite simptome kao što je tvrdi čvor ili zadebljanje, oteklinu, toplinu, crvenilo kože, promjenu u veličini ili obliku dojke, izdizanje, bol na jednome mjestu koja ne prolazi, uvlačenje ili nabiranje kože, svrbež, ranicu pokrivenu krasticama ili osip na bradavici te uvlačenje ili iscjedak iz jedne bradavice koji počinje naglo i javlja se iz samo jednog otvora na bradavici, bitno je da se odmah javite liječniku.
U trenutku u kojem se kvržica može napipati ili je došlo do navedenih promjena, rak je često uznapredovao. Stoga je važno redovito obavljati preventivne preglede (mamografiju i ultrazvuk), kojima se rak dojke može otkriti u fazi u kojoj se još ne može napipati odnosno vidjeti.
Samopregled
Zato redovito pregledavajte grudi, najbolje sedmi dan nakon početka ciklusa. Ako ste u postmenopauzi, izaberite prvi ili zadnji dan u mjesecu. Najbolje se pregledavati prije ili tijekom tuširanja.
Obratite pozornost na promjene u veličini, obliku ili položaju bradavice te ide li krv ili iscjedak iz njih. Potražite ima li kvržica, zadebljanja ili nabora na koži. Također, pazite na upale ili osip na dojkama, jesu li vene istaknutije nego obično te imate li drukčiji osjet u nekoj od dojki. Primijetite li bilo što neobično, otiđite liječniku. U većini slučajeva riječ je o bezopasnim kvržicama. Imate li više od 50 godina, uz redoviti samopregled, obavezno otiđite i na mamogram jedanput na godinu.
Korisni koraci za spas od karcinoma
Prestanite pušiti Smatra se da je pušenje glavni faktor rizika za oko 20 posto globalne smrtnosti od raka i oko 70 posto globalne smrti od raka pluća, upozorava onkologinja Ilona Sušac.
Regulirajte težinu Debljina se smatra značajnim uzrokom pojave endometrijskog raka, raka gušterače i raka bubrega, žučnog mjehura i raka dojke.
Tjelesna aktivnost Britanski stručnjaci tvrde kako bi češće prakticiranje tjelesne aktivnosti, poput žustrog hodanja barem tri puta po pola sata tjedno, godišnje samo u toj zemlji spriječilo 10.000 slučajeva raka dojke i debelog crijeva.
Redoviti samopregledi Pazite na promjene u veličini, obliku ili položaju bradavice te ide li krv ili iscjedak iz njih. Potražite kvržice, zadebljanja, nabore, upale ili osip na dojkama.
Zdrava prehrana Prehrana na bazi pet obroka voća i povrća na dan, uz uvođenje rajčice, citrusa, zelenog lisnatog povrća, luka i češnjaka, s dosta crnog i zelenog čaja, smatra se glavnim vidom prevencije. Mediteranska prehrana također je dobar izbor.
Odgovorno spolno ponašanje Zaštita cjepivima za neka sijela raka (u zemljama s niskim i srednjim dohotkom infekcije poput HBV/HCV-a i HPV-a odgovorne su za približno 20 posto smrtnih slučajeva raka).
10 namirnica u borbi protiv raka dojke
1. Kelj, brokula, cvjetača
Kupusnjače se povezuju s prevencijom raka zbog glukozinolata koje sadrže. Glukozinolati se metaboličkim putem pretvaraju u indole i izotiocijanate koji su među najviše istraživanim spojevima kada se radi o prevenciji raka. Što kraćim zagrijavanjem ovog povrća bogatog i sumporom, zadržat ćete određenu količinu ljekovitih sumpornih spojeva.
2. Bobičasto voće
Sadrži snažne antioksidanse, poput antocijana, koji djeluju protuupalno i štite stanice DNK od oksidativnog oštećenja. Također pokazuju infibirajuće djelovanje na rast stanica raka. Nakon sezone slobodno uživajte u zamrznutom bobičastom voću iz prodavaonica ili vlastitog zamrzivača.
3. Kurkuma
Aktivna komponenta kurkume – kurkumin – u laboratorisjkim istraživanjima pokazao je djelovanje na umnožavanje stanica raka, a dodatno štiti organizam od upalnih procesa. Od začina se preporučuju još i đumbir, čili, češnjak, majčina dušica, mažuran, peršin, origano, bosiljak, kim te korijandar.
4. Ogrozd
Slično kao i bobice, najveće bogatstvo ogrozda može se pripisati njegovim antioksidansima, posebice taninima koji u laboratorisjkim istraživanjima pokazuju potencijal za inhibiranje rasta tumorskih stanica. Jedite i indijski ogrozd – često se prodaje kao “AMLA prah”.
5. Soja
Izoflavoni, spojevi koji se nalaze u soji, povezuju se s blokiranjuem vezanja estrogena na stanice raka koji ih potiče na rast, no dodatna istraživanja na tu temu su još potrebna. Trebalo bi izbjegavati biljna ulja – sojino, suncokretovo, kukuruzno, ulje šafranike, te proizvode na bazi biljnih masnoća.
6. Uz gljive i šalica čaja
Neka istraživanja su pokazala povezanost između konzumacije gljiva i smanjenja rizika od pojave raka, a povezuje se sa sposobnošću gljiva da reguliraju estrogen. Pokazalo se da unos svježih (minimalno 10 g dnevno) i sušenih gljiva (minimalno 4 g dnevno) smanjuje rizik od karcinoma dojke za 64, odnosno 47 posto. Dodatni učinak je utvrđen kod žena koje su uz gljive pile i šalicu zelenog čaja.
7. Češnjak
Češnjak sadrži sulforne spojeve, koji su odgovorni i za snažan okus češnjaka, a čije djelovanje se povezuju s inhibicijom rasta tumorskih stanica i djeluju protuupalno te antimikrobno. Smatra se jednom od najučinkovitijih antikancerogenih namirnica.
8. Naranče
Naranče sadrže flavonoide koji smanjuju rast tumorskih stanica, a dodatno su izvor vitamina C, jednog od najsnažnijih antioksidansa, koji djeluje inhibirajuće na slobodne radikale i na taj način štiti stanice od oštećenja. Najkorisnije su naranče i grejp. Jedite najmanje 75 grama plodova agruma.
9. Luk dodajte salati
Isto kao i češnjak, i luk pripada porodici povrća koje sadrži sulfurne spojeve koji se povezuju s inhibicijom rasta tumornih stanica te ubrzavanjem reparacije oštećenih DNK stanica.
10. Vrijeme je za šipak
Bogat je protuupalnim antioksidansima polifenolima, koji mogu pružiti zaštitu od nastanka raka dojke. Istraživanja pokazuju da fitokemikalije smanjuju oslobađanje enzima aromataze, koji potiče oslobađanje hormona u tkivu dojki. To je važno jer rak ovisi o hormonima, odnosno on se hrani hormonima poput estrogena, a potom raste i širi se.
U meni ubacite kupusnjače, ali i soju, luk i šipak
S obzirom na to da spadam u skupinu visokog rizika od obolijevanja od raka, držim se i redovitih pregleda dojki i ginekoloških organa dva puta na godinu. Voljela bih kad bi naši građani bili kritičniji prema svemu što kupuju, a osobito prema hrani, i kad bi se redovito odazivali na preventivne preglede barem onih organa koji su najpogođeniji rakom.
Među čimbenicima koji imaju najveći utjecaj na pojavnost raka svakako su štetne navike, poput pušenja, pijenja alkohola, pretjerana tjelesna težine (osobito ona izazvana nezdravom prehranom), tjelesna neaktivnost, nedostatak kritičnog mišljenja i neprosvijećenost.
Ne smijemo zaboraviti ni čimbenike iz okoliša, poput raznih kemikalija i zračenja, zatim stres, uvjeta rada, nedostatka kvalitetnog odmora, nedostatak sigurnosti, egzistencijalnu neizvjesnost i nemogućnost efikasnog rješavanja životnih problema u slabo organiziranom društvu, dodaje.
Kao hranu dobru protiv raka, uz kupusnjače i zeleno povrće, stručnjaci preporučuju i voće poput jabuka, grožđa, kivija, marelica te banana, cjelovite žitarice, sir i druge mliječne proizvode. Vrlo je važan unos fitoestrogena, koji su najviše zastupljeni u soji, tofuu, lanenim sjemenkama, neljuštenim žitaricama, pšeničnim klicama i raži.
Folati također smanjuju rizik od nastanka karcinoma. Folatima su bogati limun, grejp, naranče i sokovi od spomenutog voća te zeleno povrće, kao što su špinat, grah i grašak.
Kampanja “Upoznaj svoje limune” Svjetske organizacije za rak dojke
U svrhu podizanja svijesti o pravodobnom otkrivanju raka dojke, Svjetska organizacija za rak dojke pokrenula je kampanju pod nazivom “Upoznaj svoje limune” kojim potiče na redovito obavljanje samopregleda. Na stranicama organizacije objavljena je viralna fotografija koja prikazuje u kakvim se sve oblicima rak dojke može “prikazati” na grudima.
Dojenje može smanjiti rizik od raka dojke
Rizik raste s dobi žene. Tako će žena od 70 godina imati 10 puta veći rizik oboljeti nego žena u dobi od 30 godina. Također, rizik se smanjuje s brojem porođaja, dobi prvog porođaja i trajanjem dojenja. Primjerice, rizik obolijevanja za žene koje prvi put rode prije dvadesete godine je 50 posto manji nego u onih koje prvi put rode nakon 35. godine. Rizik se jako smanjuje sa svakom godinom dojenja za oko četiri posto i sa svakim porođajem za oko sedam posto.
Potočarka je preventiva karcinoma dojke
Potočarka utječe na smanjenje invazivnosti stanica karcinoma, pokazuje istraživanje znanstvenika koji su ekstraktom te biljke tretirali ljudske stanice karcinoma dojke. Osim toga, istraživanje na ljudskim stanicama karcinoma prostate pokazalo je da je potočarka utjecala i na smanjenje rasta te vrste karcinoma.