Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Rajčica je prava kraljica gotovo svakog ljetnog tanjura. Ova namirnica savršeno se slaže uz gotovo sva jela i konzumiramo je tijekom cijele godine. No mjesece koji su pred nama pametno je iskoristiti za to da je što češće jedemo svježu jer, osim što je slatka, sočna i ukusna, ima i brojne koristi za zdravlje.
Sirova rajčica je izvor vitamina A, C, K, folne kiseline i kalija. Ima vrlo malo masnoća, kolesterola i kalorija. U rajčicama se nalaze tiamin, niacin, vitamin B6, magnezij, fosfor i bakar, kao i proteini te visok udio vode.
U rajčici se nalazi likopen koji kožu čini manje osjetljivom na štetne UV zrake, što je osobito važno tijekom ljeta. Drugim riječima, rajčica čini kožu besprijekornom, ali i jača kosti. Likopen je važan i za smanjenje rizika od nekih vrsta tumora, uključujući tumor prostate, vrata maternice, usta, ždrijela, grla, jednjaka, trbuha, crijeva, prostate i jajnika. Antioksidansi u rajčici (vitamin A i C) bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje stanica.
Vitamin A u rajčici pomaže pri poboljšanju vida, a kosu čini snažnijom i sjajnijom. Rajčica je dobar izvor kroma pa utječe i na regulaciju razine šećera u krvi.
Sastojak je mnogih dijeta jer je bogata vodom i vlaknima, zasitna je i nema puno kalorija. Može se jesti na bezbroj načina: kao salata, dodatak u sendviču, od nje se može spremiti juha ili napraviti umak za tjesteninu (salsa). Neki vole sok od rajčice, a ponekad je dodatak povrtnom smoothieju. Kako god je odlučite pojesti, nećete pogriješiti.
Foto: Clay Banks on Unsplash