Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka. Za ublažavanje različitih tegoba koriste se njezini listovi ili korijen. Sadrži niz vitamina i minerala, a između ostalih B2, B5, K, C, provitamin A, zatim kalcij, magnezij, fosfor, histamin…
Kao narodni lijek, kopriva ima dugu povijest. Odavno je ustanovljeno da stimulira rad organa za probavu, jetre, gušterače, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja vode iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam, djelotvorna je u slučaju jakih migrena jer opušta mišiće, pomaže pri izbacivanju negativnih bakterija iz organizma. Koristi se za liječenje reumatskih bolova, ima antibakterijsko, antivirusno i protuupalno djelovanje. Zbog toga što je bogata kalcijem, dobra je za zdravlje zuba i kostiju.
Čaj od koprive koristi se za zaustavljanje krvarenja, čišćenje krvnih žila, u borbi protiv anemije, smanjuje rizik od dijabetesa i razinu šećera i kolesterola u krvi.
Vrlo ga je lako pripremiti. Čajnu žličicu čaja prelijte vrućom vodom, poklopite i pričekajte 5 do 10 minuta, pa procijedite. Ako nemate ozbiljnije zdravstvene probleme već čaj pijete preventivno da biste ojačali organizam, konzumirajte ga jednom dnevno da se ne bi dogodilo da iziritirate želudac. Također, čaj se ne preporučuje ni djeci mlađoj od dvije godine. Ali, ako se liječite, onda je preporučena doza od dvije do najviše tri šalice u toku dana.