Svečana torta

by | 7 veljače, 2013

Za kore I i II:

  • 10 bjelanjaka
  • 14 žlica šećera
  • 16 žlica mljevenih badema
  • 1/2 vrećice praška za pecivo

Za koru III:

  • 5 bjelanjaka
  • 7 žlica šećera
  • 100 g čokolade
  • 1 žlica brašna
  • 1/4 vrećice praška za pecivo

Za kremu:

  • 15 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 2 pudinga od vanilije
  • 4 žlice brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 200 g bijele čokolade
  • 200 g tamne čokolade
  • 250 g maslaca
  • 4 dl slatkog vrhnja

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g maslaca

Priprema:

Kore I i II:

1. Umutiti 5 bjelanjaka sa 7 žlica šećera u čvrst šaum.
2. Zatim dodati 8 žlica mljevenih badema i 1/4 vrećice praška za pecivo te polako promiješati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

Kora III:

Na isti način kao prethodne dvije napraviti i treću koru, samo umjesto badema dodati otopljenu čokoladu i brašno.

Krema:

1. U posudu uliti 1 l mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s vanilin šećerom, pudingom od vanilije, žumanjcima i brašnom. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Toplu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dodati izlomljenu bijelu čokoladu, a u drugi izlomljenu crnu čokoladu i miješati dok se ne otope.
4. Kada se kreme ohlade, dodati u svaki po 125 g maslaca i umutiti mikserom.
5. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag pa polovinu šlaga dodati u jednu kremu, a polovinu u drugu i polako promiješati.

Završni postupak:

1. Na pladanj za tortu staviti prvu koru od badema i premazati je kremom od bijele čokolade. Prekriti korom od čokolade i premazati kremom od tamne čokolade. Na kraju preklopiti drugom korom od badema.
2. Posebno otopiti čokoladu i maslac te preliti preko nadjevene torte i ostaviti da se stegne.

Izvor: Dobra hrana