Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Za kore I i II:
Za koru III:
Za kremu:
Za glazuru:
Priprema:
Kore I i II:
1. Umutiti 5 bjelanjaka sa 7 žlica šećera u čvrst šaum.
2. Zatim dodati 8 žlica mljevenih badema i 1/4 vrećice praška za pecivo te polako promiješati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Kora III:
Na isti način kao prethodne dvije napraviti i treću koru, samo umjesto badema dodati otopljenu čokoladu i brašno.
Krema:
1. U posudu uliti 1 l mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s vanilin šećerom, pudingom od vanilije, žumanjcima i brašnom. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Toplu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dodati izlomljenu bijelu čokoladu, a u drugi izlomljenu crnu čokoladu i miješati dok se ne otope.
4. Kada se kreme ohlade, dodati u svaki po 125 g maslaca i umutiti mikserom.
5. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag pa polovinu šlaga dodati u jednu kremu, a polovinu u drugu i polako promiješati.
Završni postupak:
1. Na pladanj za tortu staviti prvu koru od badema i premazati je kremom od bijele čokolade. Prekriti korom od čokolade i premazati kremom od tamne čokolade. Na kraju preklopiti drugom korom od badema.
2. Posebno otopiti čokoladu i maslac te preliti preko nadjevene torte i ostaviti da se stegne.
Izvor: Dobra hrana