Kronični poremećaj metabolizma ugljikohidrata (šećera) izaziva povećanje razine masti, vode i elektrolita (soli) u krvi. Zbog toga je prva i osnovna mjera u liječenju dijabetesa – pravilna prehrana!
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI
Dozvoljen je unos do 1/2 litre mlijeka dnevno, jogurta i kiselog mlijeka do dvije čaše, bijelog kravljeg sira do 100 g dnevno, dok kremaste i tvrde sireve, kao i kajmak treba izbaciti iz prehrane.
ZAMJENE ZA KRUH
Kruh se mora ograničiti na 250 g dnevno, a špagete i drugu tjesteninu s jajima treba izostaviti iz prehrane. Krumpir i riža preporučuju se kao zamjena za kruh koji stoga ne treba jesti uz ove namirnice. Griz nije dozvoljen, a pite i pecivo treba svesti na najmanju mjeru.
POVRĆE
Preporučuju se kiseli i slatki kupus, koraba, cvjetača, krastavci, zelena salata, peršin, gljive, zelena paprika, špinat, mahune, rajčica, blitva, kelj i cikla. Povrće koje je prirodni izvor šećera (mrkva, luk, grah, leća i posebno mladi grašak) treba ograničiti na 100-200 g dnevno.
VOĆE
Dozvoljeno je, ali u ograničenim količinama i bez dodatka šećera. To mogu biti dvije jabuke, dvije kruške, jedna banana, dvije naranče… Koštunjavo i sitno voće (trešnje i jagode) mogu se jesti u porciji do dvije šalice na dan. Izuzetno slatko voće – grožđe, šljive i lubenice – uopće ne bi trebalo jesti.
MESO I “ZAMJENE”
Svinjsko meso se ne preporučuje, a najbolji izbor su kuhana i pečena piletina (bez kožice), riba, teletina i goveđe meso. Jaja su dozvoljena, ali samo kuhana, do četiri komada tjedno, kao i nemasna salama (do 100 g dnevno). Slanina i čvarci strogo su zabranjeni.
MASTI
Svinjsku mast neophodno je izbaciti iz prehrane, a jela bi trebalo pripremati isključivo na ulju. Nisu dozvoljeni ni majoneza, masline, orasi i bademi.
Savjet +
Najbolje je jesti kuhana jela.
Za pirjana jela koristite malo ulja.
Pečenje pripremajte u foliji ili na roštilju.
Pohana i jela pržena u dubokom ulju nisu dozvoljena.
Voćni sokovi i sirupi nisu dozvoljeni.