Emocionalno nedostupni partneri: Što kad blagdani dodatno naglase problem?
Blagdani, osobito Božić, mahom se percipiraju kao vrijeme ljubavi, obiteljskog okupljanja i zajedništva. I dok mnogi uživaju u svečanoj atmosferi, ...
Ususret 30 godina obilježavanja Dana planeta Zemlje u Hrvatskoj
Sredinom siječnja objavljen je podatak kako je 2020. godina bila najtoplija u povijesti otkad postoje mjerenja. Još jedna potvrda da se klimatske promjene neupitno događaju. Naš okoliš, tj. priroda, na porast temperature reagira na različite načine. Dobra je vijest ta da možemo biti dijelom pozitivnih promjena i da se dio rješenja krije upravo na našim tanjurima.
Hrana koju kupujemo i konzumiramo itekako određuje kvalitetu našeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Često ovu lekciju naučimo na teži način – kad nas suočavanje s nekim zdravstvenim problemom prisiljava na dublje promišljanje o hrani, njezinom porijeklu i utjecaju na naše zdravlje. No, proizvodnja hrane koju svakodnevno biramo utječe i na naš planet. Snaga našeg utjecaja na budućnost Zemlje, dakle, nije zanemariva – upravo suprotno. Našim svakodnevnim odlukama biramo svijet u kakvom želimo živjeti.
Toliko je malih stvari koje pojedinac može prakticirati i tako pozitivno utjecati na vlastito zdravlje i zdravlje okoliša: paziti na potrošnju vode prilikom tuširanja ili pranja zuba, izbjegavati korištenje jednokratne plastične ambalaže, razvrstavati otpad, gasiti svjetla i isključivati električne uređaje. No jedna od bitnih stvari koja može donijeti velike promjene u očuvanju planeta i našeg zdravlja, jest promjena u načinu prehrane i sustava proizvodnje hrane.
Suvremena poljoprivreda i industrija hrane jedan je od najvećih zagađivača i najsnažnije utječe na emisiju stakleničkih plinova u atmosferu. Velike površine (često dobivene sječom šuma) za prehranu životinja iz intenzivnog uzgoja, umjetna gnojiva i pesticidi zbog kojih plodna tla s godinama siromaše i postaju pustinje, samo su neki od problema. U konvencionalnoj poljoprivredi godišnje se troši oko nevjerojatnih 1,5 milijarda pesticida, što nesumnjivo utječe na naše zdravlje, zagađenje tla i voda, ali i opstanak pčela i drugih oprašivača o kojima ovisi proizvodnja hrane. Cijena koju plaćamo su sve češće klimatske nepogode, siromaštvo, ali i sve veća financijska sredstva koja je potrebno uložiti u saniranje zdravlja ljudi.
Ekološka (organska) proizvodnja i regenerativna poljoprivreda, način je proizvodnje hrane koji je usmjeren na obnavljanje, umjesto na puko iskorištavanje tla. Osnovna svrha takve proizvodnje jest zaštita zdravlja i života ljudi, zaštita prirode i okoliša te zaštita potrošača.
Ona isključuje uporabu sintetskih gnojiva, genetski modificiranih proizvoda, pesticida, regulatora rasta i aditiva stočnoj hrani zbog čega je organska hrana dokazano nutritivno superiornija. Značajna su i istraživanja koja pokazuju da se već nakon mjesec dana konzumiranja hrane iz organskog uzgoja u tijelu smanjuje prisutnost ostataka pesticida, teških metala i slično. To je posebno važno u prehrani djece, koja su osjetljivija na djelovanje neurotoksina iz pesticida.
Epidemija koronavirusa dovela je do povećane brige za zdravlje, a time i do veće potražnje za organskim proizvodima. Ipak, činjenica je da velika većina kupaca iste ne zna prepoznati jer se često prodaju na istim policama s konvencionalnim proizvodima. Ekološki prehrambeni proizvodi bez iznimke moraju biti označeni europskim znakom za certificirane ekoproizvode. Domaće, prirodno i slične tvrdnje ne znače da je proizvod organski.
Srećom, u Hrvatskoj postoji domaći lanac dućana na čijim se policama nalazi isključivo hrana s ekološkim certifikatom, stoga je s izborom nemoguće pogriješiti. Najveći izbor organskog voća, povrća i dnevnih eko namirnica, među kojima je nekoliko stotina proizvoda domaćih eko proizvođača, nudi domaći lanac bio&bio dućana, koji je već 18 godina odredište onih koji traže cjelovite proizvode isključivo s eko certifikatom. Organske namirnice koje se nalaze na bio&bio policama podliježu striktnim testiranjima i eko certificiranju koji jamče vrhunsku ekološku kvalitetu, a dugogodišnje ulaganje u edukaciju zaposlenika njihovim kupcima daje mogućnost uvijek kvalitetnih informacija.
https://www.youtube.com/watch?v=8XX89FLHNUM&ab_channel=bio%26bio
Zeleni bio&bio paketi i eko dostava na kućna vrata
Ekologija je utkana u načela bio&bio poslovanja od samih početaka. Neumorno traganje za novim održivim rješenjima u poslovanju i svakodnevnom životu, kontinuirano donosi kvalitetne promjene i unaprjeđenja koja doprinose zaštiti okoliša. Jedno takvo je i ono vezano za pripremu i dostavu paketa kupljenih preko bio&bio webshopa:
Pogledajte kako “zeleni” paket putuje prema vama.
https://www.youtube.com/watch?v=8XX89FLHNUM&ab_channel=bio%26bio
Zanimljivo je i kako su upravo osnivači bio&bio koncepta, Zlatko Pejić i Jadranka Boban Pejić sa suradnicima, još prije 30 godina uz niz projekata iz područja osobne ekologije, pokrenuli obilježavanje Dana planeta Zemlje u Hrvatskoj.
Podsjećaju nas i danas na to da se istinski aktivizam krije u našim svakodnevnim odlukama te da je snaga pojedinca velika:
“Margaret Mead je još 60-ih godina prošlog stoljeća rekla da ne sumnjamo u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Do sad su ga jedino oni i mijenjali. Svakom svojom odlukom o tome što svakodnevno kupujemo, iskazujemo kakav svijet zapravo želimo. Svojim svakodnevnim izborima u prehrani, piću, higijeni i njezi tijela, uma i duha ne odlučujemo samo o vlastitom stanju i zdravlju već i o stanju okoliša, tj. planeta na kojem živimo. I svaki je glas važan. Glasajmo svojim načinom života za bolju budućnost. I kao što je to predivno rekao perzijski pjesnik Rumi: Ti nisi kap u oceanu, ti si ocean u jednoj kapi”, izjavila je povodom 30 godina obilježavanja Dana planeta Zemlje u Hrvatskoj Jadranka Boban Pejić, suosnivačica bio&bio dućana.
Budite i vi dio pozitivnih promjena.
Foto: PR