Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
Tamarind, tropsko voće karakterističnog slatko-kiselog okusa, nije samo popularan sastojak u kulinarstvu već je i stoljećima prisutan u tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti.
Kada smo prvi put čuli za njega, naziv nas je jako zainteresirao, a kako sve više postoji potreba ljudi za unosom zdravih i hranjivih sastojaka u tijelo, odlučili smo istražiti što dobroga donosi upravo ova biljka.
Možda ste već i čuli za njega jer su društvene mreže prvo mjesto gdje biste ga mogli vidjeti, a ako niste, svakako pročitajte do kraja.
Tamarind je voće podrijetlom iz Afrike, ali se uzgaja i u drugim klimatskim područjima, posebno u Indiji. Daje mahune poput graha ispunjene sjemenkama i pulpom slatko-kiselog okusa.
Bogat hranjivim tvarima i korisnim biljnim spojevima, tamarind je prirodni saveznik u održavanju dobrog zdravlja, osobito kad je riječ o probavi, srčanom zdravlju i jačanju imuniteta. Njegova jedinstvena kombinacija vitamina, minerala i antioksidansa čini ga izvrsnim dodatkom svakodnevnoj prehrani za sve koji traže prirodne načine za poboljšanje vitalnosti i dobrobiti.
Tamarind se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini, a suvremena istraživanja sugeriraju da su ove sićušne mahune pune vitamina i biljnih spojeva koji mogu imati niz zdravstvenih prednosti.
Jedna od glavnih zdravstvenih dobrobiti tamarinda je to što poboljšava probavu. Zbog visokog sadržaja vlakana, djeluje kao prirodni laksativ, pomažući kod zatvora i poticanja zdravog rada crijeva.
Osim toga, tamarind sadrži i tvari koje djeluju protuupalno, a pomaže i u borbi protiv bakterijskih infekcija.
@cilantro.parsley Tamarind is a rich source of antioxidants, may have anticancer properties and can improve heart health! ⭐️ TAMARIND TEA ⭐️ 15 dried tamarind pods 8 total cups of water 1 cup of sugar INSTRUCTIONS Bring 4 cups of water to a boil and while you are waiting for the water to boil, prepare the tamarind pods by cracking them open and removing the shell and the strings. When the water comes to a boil immediately remove it from the heat and place the soft tamarind and the sugar int he water. Give it a good stir and then let it soak for about 1 hour and 30 minutes. When the water is cooled down, strain the water into another bowl. Squeeze out the hard tamarind seeds and remove any remaining seeds and toss. Place the filtered liquid and the remaining “good” pulp from the strainer into a blender and blend until smooth. Feel free to strain the liquid again or leave it pull, as you desire. Pour the water into a jar, add 4 more cups of cold water, and refrigerate. Serve over ice.
Plod tamarinda može se jesti sirov, ali je najčešće dostupan kao pasta ili koncentrat. U mnogim kuhinjama koristi se kao začin ili dodatak jelima te daje specifičan, kiselkast okus.
Možete ga dodati u juhe, curryje, umake i marinade, a često se koristi i u osvježavajućim napicima. Za probavne probleme ili kao prirodni laksativ, možete napraviti tamarind čaj ili ga dodati u smoothie.
Tamarind je također prepoznat po visokom udjelu magnezija, minerala koji igra ključnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Magnezij je važan za pravilno funkcioniranje mišića i živčanog sustava, pomaže u regulaciji razine glukoze u krvi te doprinosi zdravlju kostiju.
Zbog toga tamarind može biti koristan u smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput osteoporoze i dijabetesa.
Pulpa tamarinde puna je antioksidansa – to su prirodni spojevi koji se suprotstavljaju nestabilnim molekulama, poznatima kao “slobodni radikali”, koji mogu oštetiti vaše stanice i DNK, kako piše portal stylist.co.uk.
Velik dio antioksidansa u tamarindu dolazi od fitonutrijenata, koji su posebno koncentrirani u pulpi voća. Ovi moćni antioksidansi mogu imati nekoliko prednosti, uključujući povećanje učinkovitosti prirodne obrane tijela i smanjenje upale.
Studije su pokazale da pulpa ploda tamarinda ima značajnu količinu fenola i flavonoida koji posjeduje antioksidativno djelovanje.
@fruitsncahoots Want to try the real nature’s candy? 🍭 Come break open a sweet tamarind and take a bite! The flesh is uber sticky and the taste reminds us of dates mixed with tootsie rolls 🤣 be careful of the hard seeds inside and make sure to peel away the stringy fibers. These sweet tamarinds are typically eaten fresh as a snack while the sour ones are usually made into a drink or used as an acidic component in cooking. 🤎Find these and lots of other fruits at the stand this weekend! ➡️We are open Friday-Sunday, 10am-5pm at 10900 sw 48th st Davie, FL 33328 #fruit #FastTwitchContest #fruits #tamarind #tamarindo #tropicalfruit #howtotiktok #fruitiktok #tiktoktaughtme
Zdravstveni stručnjaci preporučuju jesti oko 30 g vlakana dnevno.
I za kraj, važno je navesti da sve više i više istraživanja sugerira kako tamarind, a posebno ekstrakt sjemenki tamarinda, ima protuupalna svojstva koja mogu poboljšati regulaciju razine glukoze u krvi.
Foto: al62 iStock/Getty Images Plus via Getty Images