Osim što ima privlačniji ukus, čokolada je prema rezultatima novog istraživanje bolja i za vid od mrkve.
Znanstvenici s britanskoga Sveučilišta “Reading” testirali su vid i mentalne sposobnosti trideset osoba uzrasta između 18 i 25 godina nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu.
Test je napravljen dva puta, prvi put su sudionici istraživanja jeli tamnu čokoladu, a drugi put bijelu čokoladu.
Razlika između ove dvije vrste čokolade je u količini flavanola, prirodnog sastojka koji se nalazi u kakau, kojeg u tamnoj čokoladi ima puno, a u bijeloj tek u tragovima. Flavanola osim u kakau ima i u grejpfrutu, crvenom vinu, zelenom i crnom čaju i jabukama i već su otkriveni neki njegovi pozitivni učinci na ljudsko zdravlje.
Sudionicima istraživanja su testirani vid i mentalne sposobnosti nekoliko sati nakon što su pojeli čokoladu, a bolje rezultate imali su nakon što su jeli tamnu čokoladu. Znanstvenici su ovakve rezultate istraživanja pripisali sposobnosti flavanola da pojača dotok krvi u mozak i dotok krvi u očnu mrežnicu.
Osim što povoljno utječe na mentalne sposobnosti i vid, u prethodnim istraživanjima otkriveno je da tamna čokolada pozitivno utječe i na kolesterol, rad trombocita i osjetljivost na inzulin.