Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Naši organizmi mogu biti ili alkalni ili kiseli. Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, naš pH morao bi biti neutralan ili blago alkalan – između 7, 3 i 7,5. Zbog suvremenog načina života obično je puno manji, odnosno kiseliji, i zato se osjećamo umornima, bezvoljnima, nadutima, općenito loše. Knjiga “Alakalna prehrana” autora dr. Stephana Domeniga otkriva koji to znakovi upozoravaju na to da je organizam previše kiseo.
Kako bi organizam mogao apsorbirati i iskoristiti pojedine hranjive tvari, probavni sustav mora valjano razgraditi hranu. Nezdrave prehrambene navike, poput prevelikog unosa hrane s kojom se probavni sustav ne može nositi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno djelovati na odnos alkalnog (lužnatog) i kiselog u tijelu.
Ako je vrijednost pH manja od 7, znači da je tijelo previše zakiseljeno. Prekomjernu kiselost zvanu acidoza mogu izazvati ne samo namirnice koje jedemo nego i način na koji ih jedemo. Suvremena zapadnjačka prehrana podrazumijeva da većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane (i pije pogrešna pića). Takva prehrana jednostavno paralizira organizam i predstavlja nam teret.
Svoju ulogu pritom igraju i drugi čimbenici poput stresa, pomanjkanja sna, zagađenosti i pretjeranog vježbanja (koje uzrokuje stvaranje mliječne kiseline). Također, na povećanje kiselosti uvelike utječe životna dob.
ŠTO JE TO ALKALNA PREHRANA?
Već više od 100 godina načela življenja i prehrane koje je postavio austrijski liječnik F. X. Mayr te predstavljena u knjizi “Alkalna prehrana” autora dr. Stephana Domeniga koju izdaje Školska knjiga, pomažu desecima tisuća ljudi da uvedu red u svoju prehranu, oslobode se suvišnih kilograma i bolje se osjećaju.
Pet osnovnih načela alkalne prehrane:
1. Svaki dan popijte dvije litre vode – u to možete uračunati sokove, ali potrebno je piti i puno vode. Nemojte prestati piti vodu i početi piti, na primjer, samo sok od mrkve. Uz dvije litre na dan tijelo i njegovi organi bit će gipki.
2. Ako između obroka ogladnite, popijte malo povrtnog čaja ili filtriranu vodu. Katkada je tijelo žedno, a ne gladno, bolje je nešto popiti nego pojesti.
3. Navečer nemojte piti ili jesti sirovu hranu jer se teško probavlja. Tijekom noći takva hrana može fermentirati u želucu.
4. Umjesto crnog čaja ili kave pijte sok, biljni čaj i juhu. Crni čaj i kava su kiseli.
5. Nemojte biti napeti dok ste na kuri čišćenja; ostanite smireni i pozorni. Uživajte u procesu čišćenja tijela i duha.
Na to da je vaše tijelo previše kiselo može upućivati sljedećih sedam svakodnevnih tegoba:
1. Zatvor stolice i nadutost
I jednom i drugom uzrok su prebrzo jedenje, previše hrane i/ili prekiseli obroci.
2. Manjak energije i koncentracije
Budući da kiselina smanjuje količinu kisika u krvi, osjećate se tromo jer mozgu i tjelesnim sustavima nedostaje taj vitalni element.
3. Problemi s težinom
Prekomjerna tjelesna težina govori da vaša prehrana nije u skladu sa sposobnostima tijela da obradi hranu koju mu dajete.
4. Loš ten i suha, beživotna koža bez sjaja
Višak kiseline izlučuje se preko kože te uzrokuje njezino oštećenje i upalu.
5. Bolest desni, karijes i neugodan zadah
Mogu se izravno povezati s izrazito kiselom prehranom jer se tada bakterije mnogo brže razmnožavaju nego kod alkalne prehrane.
6. Česte hunjavice i prehlade
Kada tijelo ne dobiva pravu hranu i kada se želučana flora mijenja, vjerojatni je ishod slab obrambeni sustav.
7. Bolovi u mišićima i zglobovima
Upala može biti znak da se alkalni minerali u kostima i mišićima izlučuju kako bi neutralizirali kiselost. Pojedine kiseline, poput arahidonske kiseline u crvenom mesu, također aktiviraju upalu.
IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR
PREUZETO IZ KNJIGE “ALKALNA PREHRANA” AUTORA DR. STEPHANA DOMENIGA.