Tek ste doručkovali, a već ste gladni? Evo u čemu je problem!

by | 29 kolovoza, 2015

Svakog jutra imate isti problem – samo što ste jeli, a već ste ponovno gladni. To vam svakako neće pomoći da održite liniju, ali evo što hoće!

ThinkstockPhotos-478212038

Ne unosite dovoljno kalorija

Doručak bi trebao u sebi imati oko 300 do 400 kalorija. Ako pokušavate smršavjeti, držite se 300 do 350 kalorija, a ako samo održavate težinu ili idete u teretanu, pojedite oko 350 do 400 kalorija. Takav doručak bi vas trebao zasititi do ručka.

Preskačete neku namirnicu

Ono što jedete čak je važnije i od toga koliko jedete. Svaki obrok trebao bi se sastojati od četiri sastojka – proteina, vlakana i zdravih masnoća koje će vam dati osjećaj sitosti, kao i ugljikohidrata koji nam daju energiju. Idealan odnos je oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama ugljikohidrata, oko šest grama vlakana i 10 do 15 grama zdravih masnoća.

Jedete puno šećera

Razni pekarski proizvodi, palačinke i zdjelica žitarica s mlijekom izbor je mnogih kada je u pitanju doručak. Takav obrok će vam brzo dati energiju koja vam treba, ali isto tako brzo ćete je i potrošiti, poslije čega će stići glad i umor.

Možda ste bolesni, a ne gladni

Neki simptomi raznih zdravstvenih problema lako se mogu protumačiti kao glad – od glavobolja, umora, do nedostatka koncentracije. Glad može značiti da ne spavate dovoljno, da ste dehidrirani, da imate PMS, da ste na rubu bolesti, da ste pojeli previše šećera ili da vam je šećer u krvi počeo padati.

Treba vam užina

Doručak vas treba zasititi na oko tri do četiri sata. Ako niste dovoljno jeli ujutro, postat ćete gladni prije ručka. U tom slučaju slobodno uzmite nešto što sadrži sva četiri već navedena sastojka, a nema više od 150 kalorija.

Nekoliko dobrih proteinskih doručaka

Jaja s tostom i svježim sirom najbolji su izbor doručka. Dobar je izbor avokado, jer, iako spada u voće, pun je dobrih masnoća, a tost bi trebao biti od integralnog brašna. Pogačice ili palačinke lako možete sami napraviti.

Jogurt s pahuljicama, pomiješan s orašastim plodovima, još je jedan primjer dobrog doručka.

Zobenu kašu najbolje je pripremati s kuhanim mlijekom ili mlijekom od soje, a u nju možete dodati jogurt kako bi se povećala količina proteina.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock