Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Jedno od najjeftinijih i najukusnijih jela koje možete napraviti jest tjestenina s kupusom. Jednostavno jelo koje svatko može pripremiti bez muke.
Za pripremu ovog starinskog jela trebat će vam samo nekoliko sastojaka i nešto začina (a možete ih dodati po ukusu). Tijesto možete napraviti sami ako imate vremena i volite to raditi ili koristiti ono kupovno (makarone, spirale, tagliatelle, špagete…).
Tjestenina s kupusom priprema se u cijelom svijetu
Na našim prostorima tjestenina s kupusom jedno je od najpopularnijih jela koje su pripremale i naše bake. I nije popularno samo kod nas – priprema se i diljem svijeta. A naša topla preporuka je da ovo jelo pripremate što češće jer kupus je izuzetno zdrava namirnica.
Kupus je prirodni izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže organizmu u borbi protiv infekcija. Kao prirodni izvor dijetalnih vlakana, kupus pomaže probavi i potiče redovito pražnjenje crijeva, smanjujući rizik od zatvora. Osim toga, kupus je prirodni izvor prebiotika, neprobavljivih vlakana koja djeluju kao “gorivo” za žive i blagotvorne probiotike.
Na internetu možete pronaći bezbroj različitih recepata za pripremu ovog ukusnog jela, a našu pozornost zaokupio je recept iz Austrije (oni dodaju malo više šećera nego mi):
View this post on Instagram
Sastojci:
1 manja glavica kupusa
1 paket tjestenine po izboru
1 srednje velika glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žličica šećera
1 žličica vegete
sol i papar po ukusu
3-4 žlice ulja
1/2 šalice vode
Priprema:
Na srednje jakoj temperaturi zagrijte žlicu ulja i pržite sitno nasjeckani luk dok ne postane proziran. Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite još minutu. Dodajte sitno narezan kupus (malo krupnije nego za salatu), šećer, povrće i preostalo ulje. Kupus pirjate dok ne omekša – povremeno dolijevajući malo vode.
U međuvremenu skuhajte tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, a zatim je ocijedite i isperite pod hladnom vodom. Pred kraj pirjanja kupus posolite i popaprite. U kupus dodajte tjesteninu i promiješajte. Poslužite toplo.
Pročitajte: Šest visokoproteinskih sastojaka koje možete staviti u smoothie
Foto: arfo, ALLEKO iStock/Getty Images Plus via Getty Images