Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Tofu sir je namirnica bogata proteinima, ali siromašna natrijem, kolesterolom i kalorijama. Radi se na sličan način kao i ostali sirevi, a njegov glavni sastojak je soja. Ipak, čak ni medicinski stručnjaci i nutricionisti ne mogu se usuglasiti možemo li tofu sir svrstati u zdravu hranu ili ne. Otkrivamo vam nekoliko zdravstvenih prednosti i mana ove namirnice.
Jedna od zdravstvenih prednosti tofua je to što je pogodan za svaku dijetu. On će osigurati svu energiju koja je potrebna vašem tijelu. Osim toga, ima malo kalorija i nizak udio kolesterola, te ne sadrži zasićene masnoće.
Tofu sir ima sposobnost apsorpcije začina i marinada. Ukoliko sami odlučite proizvesti tofu, kako biste dobili jači okus, uklonite što više vode iz soje.
Tofu je bogat proteinima, željezom i kalcijem. Sadrži biljne izoflavonide, koji su se pokazali učinkovitima u sprječavanju raka. Također, tofu sadrži osam važnih aminokiselina koje se ne mogu sintetizirati iz drugih spojeva u ljudskom organizmu.
Zbog količine izoflavonoida, ukoliko previše konzumirate tofu, postoji rizik da obolite od hipotiroidizma. Također, istraživanja su pokazala da prečesto konzumiranje tofua dovodi od određenih kognitivnih oštećenja i atrofije mozga u kasnijoj životnoj dobi.
Tekst: Life Content
Izvor: Ljepota.ba