Top 12 namirnica za najmlađe

by | 28 siječnja, 2014

Svi roditelji žele da im djeca budu zdrava i snažna, ali da biste ih naviknuli na korisne namirnice, morate ih nuditi njima od najranijeg djetinjstva, počevši od navršenih godinu dana. Tako će im zdrava hrana biti ukusna, a nezdrava ih neće privlačiti.

ŠPINAT

Prava je mineralno-vitaminska bomba. Bogat je karotenoidima (beta-karotenom i luteinom dobrim za vid) i kalcijem, koji kostima i zubima osiguravaju čvrstoću. Dodatni plus je i to što špinat obiluje željezom, što ga čini dobrim borcem protiv anemije.

RAJČICA

Ovo povrće je bogato provitaminom A, željezom, cinkom, kalijem (koji je posebno blagotvoran za srce). Vitamina C u rajčici ima u istoj količini kao i u limunu. Također, sadrži i likopen – antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala. Djetetu ga ponudite svježeg ili u obliku juhice.

JOGURT

Kiselomliječni proizvodi sadrže žive, aktivne bakterije, koje jačaju imunitet, poboljšavaju rad crijeva i umiruju upale želuca. Osim toga, jogurt je najbolji izvor vrlo važnog minerala – kalcija, koji je djeci potreban zbog razvoja kostiju i zubića.

ŽITARICE

Snižavaju razinu kolesterola u krvi i brzo opskrbljuju organizam potrebnom energijom. Sadrže pregršt vitamina, minerala, lako probavljivih bjelančevina i minimalnu količinu masnoća. Zahvaljujući betaglukanu, žitarice snižavaju i razinu šećera u krvi. Natopite ih vrućim mlijekom i dodajte im malo nasjeckanog suhog voća.

PILETINA

Bijelo meso bez kožice bogato je vitaminima B grupe, selenom, željezom, fosforom i cinkom. Pileći file je izvor bjelančevina koje su neophodne za rast i razvoj djeteta. Za djecu je najbolje meso pripremljeno na roštilju ili pirjano s malo masnoće i dosta vode.

BUNDEVA

Unutrašnjost ploda sadrži dosta karotena i askorbinsku kiselinu. Ove tvari jačaju imunitet i štite od mnogih bolesti. Od bundeve možete napraviti ukusnu kašu uz dodatak riže i griza ili pak gustu vitaminsku juhu koja je korisna u sezoni gripe.

LOSOS

File lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje štite srce i krvne žile, imaju blagotvorno djelovanje na razvoj moždanih funkcija i sprječavaju depresiju. Najbolje ga je pripremati na roštilju ili kuhati, ali ga možete ponuditi djetetu i pirjanog s povrćem (najbolje s krumpirom).

KORABA

Ovo izuzetno zdravo povrće djetetu možete ponuditi u obliku juhice, variva ili svježe ribano i pomiješano s jabukom. Koraba obiluje vitaminima, mineralima i balastnim tvarima, tako da se preporučuje i u slučaju da dijete pati od zatvora.

GRAŠAK

Sadrži puno bjelančevina, vlakana, vitamina B grupe i folnu kiselinu te minimalnu količinu masnoća. Grašak, kao i ostale mahunarke, snižava razinu kolesterola u krvi. Sve korisne tvari sadrže i mlade mahune graška.

JABUKA

Odavno je poznata izreka koja kaže da “jabuka na dan šalje liječnika van” i znajte da je smišljena s razlogom. Ovo voće trebalo bi postati svakodnevna užina za vaše dijete, bilo da mu nudite jabuku u obliku kompota, svježu ili pečenu.

BROKULA

Ovi zeleni cvjetovi bogati su vitaminom C, karotenom i hranjivim vlaknima. Brokula sadrži i jedinstvenu tvar, dindolilmetan, koja povećava razinu jedinstvenih bjelančevina, koje su odlične u borbi protiv mnogih bolesti. Ova namirnica se najčešće koristi kao dodatak jelima i juhama i treba se što češće naći u tanjuru vašeg djeteta.

ČAJ

Zeleni, crni ili bijeli, potpuno je svejedno, glavno je da sadrži mnoštvo flavonoida, tvari koja štiti organizam od pojave raka. U čaju ima i puno fluora, koji jača zubnu caklinu, te sprječava karijes. Čaj ponudite djetetu bez dodatka šećera, a ako baš morate zasladiti, učinite to žličicom meda.

Autor: Life Content