Kako prepoznati dehidriranost kod bebe?
Britanski pedijatri dramatično upozoravaju kako davanje vode novorođenčadi može štetiti zdravlju, no domaći stručnjaci to opovrgavaju. Ipak, ne pre...
Svi roditelji žele da im djeca budu zdrava i snažna, ali da biste ih naviknuli na korisne namirnice, morate ih nuditi njima od najranijeg djetinjstva, počevši od navršenih godinu dana. Tako će im zdrava hrana biti ukusna, a nezdrava ih neće privlačiti.
ŠPINAT
Prava je mineralno-vitaminska bomba. Bogat je karotenoidima (beta-karotenom i luteinom dobrim za vid) i kalcijem, koji kostima i zubima osiguravaju čvrstoću. Dodatni plus je i to što špinat obiluje željezom, što ga čini dobrim borcem protiv anemije.
RAJČICA
Ovo povrće je bogato provitaminom A, željezom, cinkom, kalijem (koji je posebno blagotvoran za srce). Vitamina C u rajčici ima u istoj količini kao i u limunu. Također, sadrži i likopen – antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala. Djetetu ga ponudite svježeg ili u obliku juhice.
JOGURT
Kiselomliječni proizvodi sadrže žive, aktivne bakterije, koje jačaju imunitet, poboljšavaju rad crijeva i umiruju upale želuca. Osim toga, jogurt je najbolji izvor vrlo važnog minerala – kalcija, koji je djeci potreban zbog razvoja kostiju i zubića.
ŽITARICE
Snižavaju razinu kolesterola u krvi i brzo opskrbljuju organizam potrebnom energijom. Sadrže pregršt vitamina, minerala, lako probavljivih bjelančevina i minimalnu količinu masnoća. Zahvaljujući betaglukanu, žitarice snižavaju i razinu šećera u krvi. Natopite ih vrućim mlijekom i dodajte im malo nasjeckanog suhog voća.
PILETINA
Bijelo meso bez kožice bogato je vitaminima B grupe, selenom, željezom, fosforom i cinkom. Pileći file je izvor bjelančevina koje su neophodne za rast i razvoj djeteta. Za djecu je najbolje meso pripremljeno na roštilju ili pirjano s malo masnoće i dosta vode.
BUNDEVA
Unutrašnjost ploda sadrži dosta karotena i askorbinsku kiselinu. Ove tvari jačaju imunitet i štite od mnogih bolesti. Od bundeve možete napraviti ukusnu kašu uz dodatak riže i griza ili pak gustu vitaminsku juhu koja je korisna u sezoni gripe.
LOSOS
File lososa sadrži omega-3 masne kiseline koje štite srce i krvne žile, imaju blagotvorno djelovanje na razvoj moždanih funkcija i sprječavaju depresiju. Najbolje ga je pripremati na roštilju ili kuhati, ali ga možete ponuditi djetetu i pirjanog s povrćem (najbolje s krumpirom).
KORABA
Ovo izuzetno zdravo povrće djetetu možete ponuditi u obliku juhice, variva ili svježe ribano i pomiješano s jabukom. Koraba obiluje vitaminima, mineralima i balastnim tvarima, tako da se preporučuje i u slučaju da dijete pati od zatvora.
GRAŠAK
Sadrži puno bjelančevina, vlakana, vitamina B grupe i folnu kiselinu te minimalnu količinu masnoća. Grašak, kao i ostale mahunarke, snižava razinu kolesterola u krvi. Sve korisne tvari sadrže i mlade mahune graška.
JABUKA
Odavno je poznata izreka koja kaže da “jabuka na dan šalje liječnika van” i znajte da je smišljena s razlogom. Ovo voće trebalo bi postati svakodnevna užina za vaše dijete, bilo da mu nudite jabuku u obliku kompota, svježu ili pečenu.
BROKULA
Ovi zeleni cvjetovi bogati su vitaminom C, karotenom i hranjivim vlaknima. Brokula sadrži i jedinstvenu tvar, dindolilmetan, koja povećava razinu jedinstvenih bjelančevina, koje su odlične u borbi protiv mnogih bolesti. Ova namirnica se najčešće koristi kao dodatak jelima i juhama i treba se što češće naći u tanjuru vašeg djeteta.
ČAJ
Zeleni, crni ili bijeli, potpuno je svejedno, glavno je da sadrži mnoštvo flavonoida, tvari koja štiti organizam od pojave raka. U čaju ima i puno fluora, koji jača zubnu caklinu, te sprječava karijes. Čaj ponudite djetetu bez dodatka šećera, a ako baš morate zasladiti, učinite to žličicom meda.
Autor: Life Content