Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Za kore:
Za kremu:
Za ukrašavanje:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 2 bjelanjka sa 120 g šećera u prahu i 1 žlicom soka od limuna u čvrst šaum.
2. Šaum od bjelanjaka uliti u slastičarsku vrećicu pa istiskivati u kalup obložen papirom za pečenje hrpica u obliku puslica kako bi se oblikovala kora. Sušiti u odškrinutoj pećnici na 110 ºC 90 minuta dok se ne dobije hrskava kora. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još tri kore.
Krema:
1. Pomiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, te umutiti mikserom. Uliti u nju 1 dl slatkog vrhnja te zagrijavati na pari dok se ne zgusne.
2. Šlag od slatkog vrhnja i nabubrenu želatinu dodati u ohlađenu kremu od žumanjaka, promiješati i podijeliti na tri dijela.
3. U prvi dio kreme dodati kesten-pire, rum i mljevene kekse. U drugi dodati mljevene lješnjake, a u treći ribanu bijelu čokoladu i vrhnje.
Završni postupak:
Prvu koru premazati kremom od kestena i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti kremu od lješnjaka i preklopiti trećom korom. Na kraju nanijeti kremu od bijele čokolade i preklopiti posljednjom korom. Odozgo tortu premazati šlagom od slatkog vrhnja.
Izvor: Dobra hrana