Torta od vanilije

by | 25 travnja, 2013

Sastojci:

Za biskvit:

  • 14 bjelanjaka
  • 28 žlica šećera
  • 4 žlice soka od limuna
  • 100 g čokolade za kuhanje

Za kremu I:

  • 14 žumanjaka
  • 300 g šećera u prahu
  • 200 g margarina
  • 2 vanilin šećera

Za kremu II:

  • 8 dl mlijeka
  • 4 pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 3 vrećice instant cappuccina od čokolade
  • 200 g margarina

Za kremu III:

  • 4 dl slatkog vrhnja

Ostali sastojci:

  • 200 g čokolade

Priprema:

Biskvit:

1. Umutiti 7 bjelanjaka u čvrst snijeg. Postepeno dodavati 14 žlica šećera i 2 žlice soka od limuna.

2. U tepsiju obloženu papirom za pečenje uliti pripremljenu smjesu i sušiti u zagrijanoj pećnici na 150 ºC 90 minuta. Na isti način ispeći još jedan biskvit.

Krema I:

1. Na pari umutiti žumanjke i šećer pa ostaviti da se ohladi. Dodati omekšani margarin i vanilin šećer pa umutiti.

Krema II:

1. Pomiješati 6 dl mlijeka i šećer pa ostaviti da proključa.

2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije. Dodati u proključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.

3. U ohlađeni puding dodati omekšani margarin i cappuccino od čokolade te umutiti.

Krema III:

1. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag.

Završni postupak:

1. Čokoladu otopiti na pari i preliti preko pečenog biskvita.

2. Prvu koru od biskvita premazati kremom I, a zatim nanijeti polovinu šlaga od slatkog vrhnja. Preklopiti drugom korom pa nanijeti kremu II i premazati preostalim šlagom. Na kraju preliti preostalom čokoladom.

Izvor: Dobra hrana