Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Za kore:
Za kremu:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 žlica šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U pripremljeni šaum dodati jedno umućeno cijelo jaje, 2 žlice brašna, pola vrećice praška za pecivo i 5 žlica mljevenih lješnjaka pa polako promiješati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.
Krema:
1. U posudu uliti 8 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjaka, pa dodati u proključalo mlijeko. Kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu.
4. U ohlađeni puding dodati umućeni margarin i mlijeko u prahu te dobro izmutiti mikserom.
5. Pripremljenu smjesu podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu i mljevene lješnjake, a u drugi dio krupno sjeckani kikiriki.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati kremom od čokolade i preklopiti drugom korom.
2. Zatim nanijeti kremu od kikirikija i preklopiti trećom korom.
3. Crnu čokoladu za kuhanje otopiti na pari sa slatkim vrhnjem i preliti preko torte. Bijelu čokoladu također otopiti na pari i njome poprskati tortu.
Izvor: Dobra hrana