Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Sastojci:
Za biskvit:
Za kremu od limuna:
Za kremu od malina:
Ostali sastojci:
Priprema:
Biskvit:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i umutiti mikserom.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom pa dodati šaum od bjelanjaka i promiješati. U dobivenu smjesu dodati brašno i gustin te polako promiješati.
3. U okruglom kalupu za tortu obloženom papirom za pečenje na 200 ºC ispeći biskvit. Pečeni biskvit poprečno prerezati napola da se dobiju dvije kore.
Krema od limuna:
1. Žumanjke i šećer umutiti mikserom.
2. Mlijeko uliti u manju posudu i ostaviti da proključa. Potom dodati smjesu od žumanjaka i kuhati dok se ne zgusne. Zatim skloniti sa štednjaka i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smjesu od žumanjaka i mlijeka dodati sok od limuna, nabubrenu želatinu i promiješati.
4. Slatko vrhnje sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati u smjesu od žumanjaka i promiješati.
Krema od malina:
1. Maline pomiješati sa 50 g šećera i izmiksati.
2. Bjelanjke umutiti na pari s preostalim šećerom da se dobije čvrst šaum.
3. Slatko vrhnje sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag.
4. Pomiješati kremu od malina, šaum od bjelanjaka, šlag od slatkog vrhnja i nabubrenu želatinu pa promiješati.
Završni postupak:
1. Prvu koru premazati kremom od malina i preklopiti drugom korom.
2. Potom nanijeti kremu od limuna, poslagati maline i cijelu tortu premazati šlagom od slatkog vrhnja.
4. Bočne stranice torte obložiti piškotama i ukrasiti po želji.
Izvor: Dobra hrana