Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Ako ste i vi jedna od onih osoba koje su se odlučile vratiti u formu nakon godinu dana skupljanja kilograma tijekom pandemije, prvi korak je da prilagodite prehranu i izbacite iz iste loše ugljikohidrate.
Ono čime se mi vodimo svaki put kada iznova krećemo s treninzima je – promjena doručka u sklopu kojeg je većinom bio kruh. Još prije nekoliko godina, otkrili smo tortilju kao savršenu bazu za doručke. Iako ju najčešće povezujemo s meksičkom kuhinjom, samo malo mašte i eksperimentiranja vam je potrebno da uz pomoć nje napravite cjeloviti doručak. U nastavku vam donosimo nekoliko vegetarijanskih i veganskih ideja koje mi obožavamo. ( Pročitajte: 5 recepata s kus kusom koje obožavamo)
Sastojci:
2 tortilje
3 žlice hummusa
150 g vege šunke ili seitana
1 manja rajčica
par listova salate
1 žlica feta sira
začini: papar, kurkuma, peršin
Postupak:
Prethodno pripremljen hummus razdijelite na dvije tortilje, tako da premažete polovicu svake. Na humus posložite vege šunku ili seitan, također podijeljen na pola, na svaku tortilju. Na vege šunku ili seitan ide povrće i na vrh feta sir. Umotajte tortilju i servirajte toplu. Možete dodati još malo jogurta ili čak neposredno prije jela preliti ga preko tortilje. Ako to napravite puno prije, tortilja će vam se previše smekšati i postati gnjecava pa vam to ne savjetujemo.
Sastojci:
2 tortilje
150 g vege šunke
150 g sira, može cheddar
2 žlice jogurta
2 žlice posnog sira
1 manji avokado, zreliji
1 manja glavica luka
1 manja rajčica
Postupak:
Vege šunku i cheddar narežite na trakice. Luk također. Rajčicu i avokado narežite na kockice. Posni sir pomiješajte s jogurtom. Na svaku tortilju stavite polovicu smjese posnog i jogurta pa preko raspodijelite sve ostale sastojke i na kraju smotajte tortilju. Dobro zatvorite na rubovima da vam se ne raspadne.
Sastojci:
1 rajčica
1/2 krastavca
vege burger
1 manja glavica luka
4 lista veće salate (puterica ili nešto slično)
Postupak:
Zagrijte tavu i stavite peći burger. Pecite dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Kad je gotov skinite s ploče i ostavite da se hladi. Za to vrijeme, narežite luk, rajčicu i krastavce. Kad se ohladilo, burger stavite na polovicu lista salate, pa preko stavite narezano povrće i preklopite listom. Ako su listovi manji i tanji, koristite više listova odjednom, da budete sigurni da će ova “tortilja” izdržati bez da pukne.
Slobodno si pomognite čačkalicom da izbjegnete otvaranje salate. ( Pročitajte: 5 recepata za vege burgere)
Sastojci:
1 tortilja
2 jaja
1/2 rajčice
začini: sol, papar, origano
1/2 žličice maslinovog ulja
Postupak:
Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i bacite rajčicu narezanu na kockice. Dok se rajčica pirja, u posudici umutite jaja, dodate začine i potom jaja prelijete preko rajčice i ispečete kao klasičan omlet. Kad je gotovo, istresite na tortilju i umotajte. Dobro zatvorite na rubovima da vam jaja ne ispadaju. Slobodno dodajte avokado i sir.
Sastojci:
1 tortilja
2 cherry rajčice
1/2 paprike
malo peršina
100 g leće
začini: sol, papar, chili
malo maslinovog ulja
Postupak:
Leću je najbolje koristiti onu kuhanu, iz limenke jer ćete tako uštedjeti na vremenu. Na tavi zagrijte ulje pa nakratko stavite češnjak, tek toliko da se zacakli. Procijedite leću i istresite u ulje s češnjakom, dodajte začine i malo propirjajte da se arome sljube. Potom istresite leću na tortilju i dodajte na kockice narezanu papriku te na četvrtine narezane cherry rajčice. Na kraju, dodajte malo svježeg peršina pa dobro umotajte tortilju. Ovo savjetujemo jesti toplo.
Sastojci:
1 tortilja
100 g dimljenog lososa
3 žlice posnog sira
1 žličica kopra
začini: sol, papar
Postupak:
U posudici pomiješajte posni sir sa začinima i koprom pa ovime premažite cijelu tortilju tako da imate dosta debeo sloj. Ako je potrebno, dodajte još sira. Na sir, također po cijeloj površini, poslažite dimljeni losos pa sve umotajte kao palačinku. Narežite na komade dugačke 2-3 centimetra. Uživajte u ovoj tortilji koja u ovom primjeru ima oblik rolade. (Po potrebi ili ukusu, možete dodati i jaje na oko i rikolu)
Foto: Pexels, Unsplash