Ako ste se zaželjeli malo promjene, isprobajte batat kao tost. Ukratko, dovoljno ga je narezati na kriške, ispeći u pećnici i na vrh staviti svježe sastojke. Odaberite batat s narančastom i crvenom korom za ovaj “posao” jer je riječ o slađim i kremastijim sortama koje će se bolje uklopiti u ovo jelo.
Ovo je savršena alternativa kruhu bez glutena i vegetarijance, posebno za recepte kao što je tost s avokadom ili maslac od kikirikija i banane.
Sastojci:
1 batat
za slani tost:
1/2 avokada
2 jaja
za slatki tost:
1 žlica maslaca od kikirikija
1/2 banane
1 žličica džema od jagode ili šumskog voća
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Narežite batat uzdužno na jednake kriške. Zatim kriške stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Pecite 30 minuta, ili dok se malo ne prepeče. Za deblje kriške može biti potrebno malo više vremena. Stavite željene dodatke i gotovi ste!
Ako pripremate ovaj recept unaprijed, tost od batata možete čuvati u hladnjaku do pet dana. Samo pustite da se komadi potpuno ohlade i složite u posude, s papirom za pečenje između. Kad ih želite zagrijati, možete ih staviti u mikrovalnu pećnicu ili istostirati na 30-ak sekundi.
Dobar tek!
Foto: NelliSyr/iStock/Getty Images Plus via Getty Images