TREBA LI KOLAČE držati u hladnjaku?

by | 12 ožujka, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Poznato je da će se namirnice brže pokvariti na sobnoj temperaturi nego na hladnijoj. Ali što je s tortama i kolačima koje napravimo? Je li uistinu potrebno držati ih u hladnjaku?

Kolači napravljeni od oraha, badema ili oni suhi, koji nemaju čokoladnu glazuru, ne zahtijevaju hlađenje i mogu se konzumirati četiri do pet dana. Međutim, ako kolač ima glazuru, potrebno je staviti ga u hladnjak. Naravno, opet sve ovisi o tome o kakvoj je glazuri ili vrsti kolača riječ.

Kolač koji ima glazuru napravljenu od maslaca, šlaga ili krem sira treba biti pokriven i treba se držati na hladnijoj temperaturi. Ako se ovakva vrsta kolača drži na sobnoj temperaturi, gdje zna biti i vrlo toplo, glazura će postati previše mekana, slojevi kolača će se početi topiti i vaš kolač više neće imati prvotni oblik.

Poznati „Ledeni vjetar“ kolač, koji u svom sastavu ima bjelanjak, preporučeno je držati na sobnoj temperaturi. Kada biste ga držali u hladnjaku, moglo bi se dogoditi da se kolač počne razdvajati, što svakako ne biste htjeli. Nakon nekog vremena stavite ga nakratko u hladnjak kako biste bili sigurni u ishod.

Lorena Markoč