Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.
S obzirom na sve veći naglasak na mentalnom zdravlju, održivosti i jednostavnom unaprjeđenju svakodnevnih navika, predviđanja za 2025. donose nekoliko novosti koje bi mogle zanimati mnoge.
Prema stručnjacima iz Holland & Barrett, tri proizvoda koja će zauzeti centralno mjesto u prehrani bit će jod, psihobiotici i vlaknasti napici.
Nisu novost, ali će itekako biti u fokusu sljedeće godine jer se jako dobro uklapajuu užurban način života kojeg mnogi prakticiraju.
Zato ih je lako koristiti, što je jedna velika prednost pa vjerujemo da neće proći ispod radara, već će baš zato biti trend koji će trajati dulje.
Jod je mineral koji je donedavno bio zanemaren, no stručnjaci predviđaju njegov povratak na velika vrata u 2025. godini.
Ovaj mineral je nužan za pravilno funkcioniranje štitnjače i proizvodnju hormona koji reguliraju metabolizam i mentalne funkcije. No, osim toga, jod je ključan za zdrav razvoj mozga, osobito tijekom trudnoće jer podržava razvoj fetusa.
Osobe koje ne konzumiraju ribu, mliječne proizvode ili jaja, kao i ljudi na veganskoj prehrani, mogli bi imati poteškoća u unosu dovoljne količine joda. Srećom, tu su namirnice obogaćene jodom, poput biljnog mlijeka, kao i dodaci prehrani.
Sve više istraživanja pokazuje da crijeva i mozak nisu odvojeni – oni su u stalnoj interakciji. Psihobiotici, specifične vrste probiotika koje podržavaju mentalno zdravlje, bit će u centru pozornosti 2025. godine.
Ovi mikroorganizmi mogu pomoći u održavanju ravnoteže u crijevima, a upravo to izravno utječe na emocionalno i mentalno stanje koje je izrazito važno čuvati.
Fermentirani proizvodi poput kimchija, kefira, jogurta i tempeha postat će prava superhrana za mozak i namirnica koju ćete poželjeti imati u svojoj kuhinji.
Vlakna su ključna za zdravlje probavnog sustava, ali je ponekad teško osigurati dovoljan unos kroz samu prehranu.
U 2025. godini, inovativni proizvodi koji pomažu u povećanju unosa vlakana postat će hit. Uz tradicionalne izvore vlakana poput povrća, voća i cjelovitih žitarica, na tržištu će se pojaviti noviteti koji omogućuju lakši unos vlakana – i dakako, brži.
Jedan od novih proizvoda koji se predviđa da će postati vrlo popularan jesu napici obogaćeni vlaknima. Na primjer, voda obogaćena vlaknima s cikorijom postaje hit među onima koji žele poboljšati probavu i osigurati dovoljan unos vlakana.
Nemojte biti skeptični već otvoreni prema novim trendovima, a posebice zato jer se oni tiču zdravlje – fizičkog, psihičkog i mentalnog. A ono isto bitno – to su proizvodi i namirnice koji će oblikovati našu prehrambenu rutinu i omogućiti lakši, praktičniji način života.
Foto: Maridav iStock/Getty Images Plus via Getty Images