Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Osim što imaju nisku kalorijsku vrijednost, trešnje su izrazito bogat izvor hranjivih tvari, vitamina i minerala. Dobri su borci protiv pojave mnogih teških bolesti.
Antioksidantna svojstva
Pigmenti u trešnjama su polifenolni flavonoidni spojevi, poznati kao antocijanini i glikozidi. Antocijanini su crveni, ljubičasti ili plavi pigmenti koji se nalaze u mnogim vrstama voća i povrća. Najviše ih ima u kožici, te imaju snažno antioksidantno djelovanje. Istraživanja pokazuju i da ti antioksidativni spojevi pomažu u borbi protiv raka, starenja, neuroloških bolesti i stanjima koja prethode dijabetesu.
Protuupalna svojstva
Znanstvene studije pokazale su da antocijanini u trešnjama djeluju protuupalno i blokiraju djelovanje štetnih enzima. Dakle, konzumacija trešanja ima potencijalne zdravstvene učinke protiv kroničnih bolnih epizoda kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i sportske ozljede.
Djeluju umirujuće
Posebno je koristan stabilni antioksidans melatonin, koji smiruje živčani sustav i tako pomaže ublažiti neuroze, nesanicu i glavobolju.
Izvrsne za srce
Trešnje su izvor cinka, željeza, kalija, mangana te dobar izvor bakra. Kalij je za srce važan mineral te važna komponenta stanica i tjelesnih tekućina koje reguliraju rad srca i krvni tlak.
Protiv raka i starenja
Antioksidanse kao što su lutein, zea-xanthin i beta-karoten naći ćete i u slatkim trešnjama, iako ih ima više u višnjama. Ovi spojevi djeluju kao čistači slobodnih radikala i drugih štetnih spojeva, koji igraju važnu ulogu u starenju, razvoju raka i raznih bolesti.
Izvor: magazin.net.hr